31. března slaví 61. narozeniny jeden z nejúspěšnějších českých spisovatelů Michal Viewegh

31. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Michal Viewegh. (Foto: Profimedia)

31. března 1962 se narodil jeden z nejúspěšnějších českých spisovatelů Michal Viewegh, který je držitelem Ceny Jiřího Ortena a prestižního ocenění Magnesia Litera. Pojďme se na jeho život podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Viewegh maturoval roku 1980 na gymnáziu v Benešově. Po nedokončeném studiu ekonomie na VŠE vystudoval češtinu, pedagogiku na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Od začátku studia v roce 1983 publikoval povídky v Mladé frontě. Po dokončení vysoké školy se krátce věnoval vystudovanému oboru. Učil na základní škole v Praze 5 Zbraslavi, ale už v roce 1993 učitelské povolání opustil. Stal se na dva roky redaktorem v nakladatelství Český spisovatel, pak definitivně spisovatelem z povolání.

Život se Vieweghovi zhroutil po zdravotní komplikaci, ke které došlo o jednom prosincovém víkendu roku 2012. S prasklou aortou skončil v pražské nemocnici IKEM, kde podstoupil dlouhou náročnou operaci. Lékaři hovořili tehdy o malém zázraku. Michal Viewegh je autorem řady románů, z nichž se mnohé staly bestsellery a později byly zfilmovány. Do povědomí se tenkrát nejvíce zapsal svou druhou knihou Báječná léta pod psa, která vyšla v roce 1992. Prodalo se jí přes 100 tisíc kusů. Celkově se jeho knih do té doby prodalo téměř 1,5 milionu.

Po návratu z nemocnice byl Viewegh podle svých slov spíše naštvaný a vzteklý, než vděčný za holé přežití. Nebyl schopen téměř ničeho. Fungoval asi na 20 %. Předtím prožíval vrcholné životní období, kdy mu vycházely i dvě knihy ročně, jezdil na besedy a najednou byl v roli nemohoucího pacienta, který si nic nepamatuje, nic neumí a nikam netrefí. První měsíce si nebyl schopný ani sám nakoupit jídlo. Do hlavy se mu postupně začaly vkrádat sebevražedné myšlenky. Zpětně je bere Viewegh jako rouhání. Dnes už s úsměvem říká, že kdyby mu nepraskla aorta, byl by pořád domýšlivým playboyem.  O další otřes se postaral rozvod s manželkou Veronikou, se kterou má dvě dcery.

1. dubna 2020 vyšel první Vieweghův román s názvem Převážně zdvořilý Leopold. Byl to pokus o humoristický román a sám autor se při psaní nasmál. Mezi zfilmovaná díla patří Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy, Účastnici zájezdu, Nestyda, Případ nevěrné Kláry, Román pro muže, Svatá čtveřice, Andělé všedního dne a Vybíjená.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme