6. leden ve znamení Tří králů. V historii byl svátek bohatý na tradice a zvyky

6. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock.com)

6. ledna si křesťané připomínají svátek Tří králů neboli zjevení Páně. V tento den si připomínáme legendu o mudrcích z Východu, kteří se přišli do Betléma poklonit novorozenému Ježíšovi. Na svátek připadá zakončení křesťanských Vánoc, kdy se odstrojuje i vánoční stromeček. Pojďme se na tento příběh podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Legenda o mudrcích se vyvíjela více než 2 000 let a její obsah se postupem let měnil. Základ, ale vycházel z biblického příběhu z doby, kdy se narodil Ježíš Kristus. V té době v Jeruzalémě vládl král Herodes. Tenkrát přišli do města tři mudrci z východu, kteří byli později považováni za krále a ptali se po nově narozeném židovském králi, jemuž chtěli vzdát hold. Herodes je na základě rad rádců poslal do Betléma. Tam se mudrcům zjevila Betlémská hvězda, která je dovedla přímo do stáje k Ježíškovi.

Obdarovali zde svého pána zlatem, kadidlem (symbol modlitby, pozn. red.) a myrhou (vonná pryskyřice, pozn. red.). Podle těchto honosných darů se v legendě pak objevili jako králové a podle počtu věcí byli tři. Každopádně tu noc, kdy mudrcové obdarovali Ježíška, se jim zdál sen, podle něhož se měli při zpáteční cestě vyhnout městu Jeruzalému, což učinili.

Podobný sen se zjevil i Josefovi. Ježíškův otec měl podle něj odvézt rodinu do Egypta a také tak udělal. Herodese to rozzlobilo a ze strachu o moc, nechal v Betlémě a okolí zabít všechny chlapce do dvou let. Když zemřel, mohl se Josef s rodinou vrátit do Izraelské země. Až v 5. stol. n. l. byli tři mudrci, králové, pojmenováni jako Kašpar, Melichar a Baltazar, ten byl černé pleti.

Jaký význam mají písmena K+M+B?

Většina lidí si myslí, že K+M+B jsou první písmena jmen tří králů, což není pravda. Latinsky C+M+B ve skutečnosti znamená Christus Mancione Benedicat (Kristus, ať obydlí žehná po celý rok, pozn. red.). Proto se za písmena píše letopočet.

A co znamenají křížky mezi písmeny? To není znaménko plus, ale jsou to kříže na znamení svaté trojice. Otce, Syna a Ducha svatého.

Dodnes tři krále připomínají malé děti, koledníci. Zatímco dříve se za ně převlékali chudé děti, které tak měli poslední možnost, vykoledovat si zásoby jídla na zimu. Od roku 2000 tak činí děti, které vybírají peníze na Tří královou sbírku, pomáhající potřebným lidem. Děti jsou většinou oblečeny do bílých košil s papírovými korunkami na hlavách. Jedno ze tří dětí pak má umouněné tváře od sazí, což symbolizuje tmavou barvu pleti. Ve střední Evropě je pak zažité i žehnání domů. Při němž se na dveře svěcenou křídou píší písmena K+M+B.

Na Tři krále se to tradicemi jen hemžilo

Období Tří králů bylo na tradice a zvyky vždy velmi bohaté. Slavilo se už 5. ledna. Předvečer svátku se nazýval Svátek světel. Na venkově se v tento čas věštila budoucnost, pouštěli se svíčky ve skořápkách a lilo se i olovo.

Na tři krále se pak pekla zvláštní kynutá buchta z mazancového kruhu, který symbolizoval královskou korunu. Hospodyně do něj navíc zapékala minci. Kdo ji během konzumace našel, mohl kropit dům svěcenou vodou a psát křížky na dveře chlévů.

Po svátků tří králů nastává pro křesťany období klidu, které trvá do masopustu. Po němž až do Velikonoc nastává 40 denní půst.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme