Ani Vídeň, Praha nebo Drážďany. Na nejkrásnější vánoční trhy musíte do Norimberku

2. prosince 2022·Koktejl·Redakce

Norinmberk (Zdroj: Profimedia)

Období adventu každoročně vybízí k návštěvám vánočních trhům. A to nejen doma v České republice, ale i v zahraničí. Letos se už může cestovat bez omezení, covidová situace už tradiční trhy neohrozí. A které město má ty nejkrásnější trhy? Odpovídá web Novinky.cz.

Od decentně nasvícených stánků se line lákavá vůně a na náměstí Hauptmarkt, kterému vévodí kostel Fraukirche, korzuje velké množství lidí. Druhé největší město Bavorska láká nejen vánoční atmosférou, ale i několika gastronomickými specialitami. Malebnému historickému jádru Norimberku vévodí Císařský hrad, jehož stáří se datuje až do 11. století.

Město vzniklo ještě o něco dřív, okolo roku 1000. Z pevnosti je krásný výhled na hrázděné domy, ale i na industriální okraj města. Od 19. století se Norimberk stal jednou z nejvýznamnějších průmyslových oblastí Bavorska a byla zde zprovozněna i první železniční trať pro osobní přepravu v Německu. Od Císařského hradu to je na hlavní adventní trhy zhruba deset minut chůze.

Norimberk sice působí jako pohádkové město, ale má i temnou minulost. Ta je spojena se sjezdy NSDAP, Hitlerovými projevy a poválečnými procesy s nejvýznamnějšími nacistickými pohlaváry. Během války bylo město poničeno při bombardování, ale na rozdíl třeba do Drážďan se podařilo historickou zástavbu obnovit. Na budovách je poznat, které jsou nové a které původní.

Na adventních trzích to žije už v poledne. Turisté se lačně vrhají k občerstvení, protože Norimberk je město gastronomických specialit. Žně tu budou mít hlavně ti, kteří milují typické německé klobásky. Ty norimberské jsou v Evropě proslulé stejně jako vídeňský řízek. Mají specifický tvar a chuť, díky kterému si vysloužily i ochrannou známku. Mají přesnou recepturu i postup, který se musí dodržovat.

Norinmberk (Zdroj: Profimedia)

Na trzích se většinou podávají tři v rozříznuté housce s bílým kysaným zelím, ale můžete si je dát i jen tak nebo s hořčicí. Milovníci sladkého by zase neměli vynechat místní perníčky neboli lebkuchen. Perníčky mohou chutnat po jablkách, marcipánu, pomerančích a prodávají se na každém rohu. Norimberk má v pekařství obrovskou tradici, hlavně tedy zdobené perníčky.

Na kostele Fraukirche upoutá pozornost místní orloj. Před houfy lidí je možnost ukrýt se do romantických zákoutí. Není se čemu divit, že se o trzích v Drážďanech říká, že jsou největší, ale ty v Norimberku nejkrásnější. Dokazuje to i počet návštěvníků, kteří každoročně na trhy do německého města dorazí. A nemusí tu spadnout ani jedna sněhová vločka. 

Koktejl - další články

Doporučujeme