Chcete vzít s sebou na výlet i vaši kočku nebo psa? Tohle byste měli vědět

13. října 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Během karantény si spousta lidí pořídilo domácího mazlíčka, ale určitě ne jen proto, aby měli to privilegium, že mohli po večerce ven na procházku s pejskem. Lidé zkrátka byli doma, tak si chtěli tu na nervy lezoucí, monotónní domácnost zpestřit. Jenže, co teď s nimi, když už je zase možné cestovat a jezdit na pravidelné výlety? Není problém si je vzít s sebou ať už na výlet, na víkend do penzionu nebo ke známým na návštěvu. Jak na to nám poradil web iDnes Hobby.

Jak cestovat se psem

Základní výbava pro cestu se psem vlakem by měla obsahovat pevné a spolehlivé vodítko, náhubek, lahev s vodou a misku. S vychovaným pejskem pak není cestování žádný problém. Navíc s sebou můžete sbalit i pamlsky, pokud ho zrovna trénujete a hodit se může i podložka, na které je pes zvyklý ležet.

Při cestování autem je na prvním místě vaše bezpečnost i vašeho mazlíčka. Tím nejbezpečnějším způsobem je přepravka nebo kovová klec, kterou připoutáte pomocí bezpečnostních pásů. Pokud cestujete daleko, nezapomínejte dělat pravidelné přestávky, během kterých psa zkontrolujete, necháte ho proběhnout, vyvenčit a dáte mu napít. S jídle raději počkejte, až dorazíte na místo.

Nejdůležitější však je to, aby byl pes dobře vychovaný a socializovaný. Musí vědět, jak se má chovat k ostatním lidem, dětem a jiným psům. Musíte ho mít také zvládnutého a musíte mít jistotu, že vás bude poslouchat. Je třeba, abyste vy ovládali psa a ne on vás. Pokud jste si vědomi, že kvůli určité izolaci během covidu, máte v tomto směru, co dohánět, neprodleně s tím začněte něco dělat. Se správnou výchovou vám pomůže jakýkoliv trenér nebo cvičitel psů.

I kočka může vyrazit do světa

Nejen pejsek, ale i kočku můžete vzít s sebou na výlet či procházku. Otázka však je, zda o to vaše kočičí společnice vůbec stojí. Kočky totiž mají většinou rády svůj klid a na nějaký okolní svět nejsou příliš zvědavé. Zda je právě ta vaše kočka výjimkou, poznáte celkem snadno.

Zkuste jí dát postroj a vodítko speciálně určené na kočky. Pak ji pomalinku zvykejte na chůzi na vodítku. Nejprve doma, pak s ní běžte na chodbu domu, pak před dům. Nikam ji netahejte a nespěchejte na ní. Ať si všechno očichá a dělá jen to, co ona chce. Vodítko si raději pevně omotejte kolem zápěstí, aby se vám kočka nevytrhla.

Kočky bývají zpočátku velmi opatrné a ostražité, u některých ovšem zvítězí zvědavost a zvídavost a venku se jim zalíbí. Přece jen je tam spousta nových podnětů, které uspokojí jejich touhu po zábavě.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme