Josef Středula: Rok vláda neudělala nic proti inflaci a každý den ji jen zhoršuje

26. dubna 2023·Koktejl·Dominika Číčelová·Helena Šulcová

Josef Středula. (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Heleny Šulcové v Press klubu Frekvence 1 byl Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Jak hodnotí první setkání a jednání s prezidentem Petrem Pavlem? Co všechno spolu řešili? Jaký je největší problém vlády? Na co by se měla zaměřit? A kam až může současné chování vlády zajít?

V den rozhovoru se Josef Středula setkal s panem prezidentem Petrem Pavlem, ale přestože byli v prezidentské volbě rivalové, rozuměli si. “Oba jsme natolik silné osobnosti, že jsme schopni takovou situaci zvládnout. Byl to velice příjemný rozhovor plný celé řady témat,” komentuje předseda setkání, které prý přineslo několik východisek. Rozdíl v komunikaci mezi Pavlem a Zemanem zatím prý nemůže posoudit, protože šlo o úplně první setkání jeho a Petra Pavla jako prezidenta. Jednání s jedním i druhým bylo velmi otevřené. Bylo zřejmé, že Pavel má zájem o informace a byl připraven na témata, která jsem avizoval. První jednání hodnotím pozitivně,” pokračuje Středula.

Hrozí zvýšení inflace o dalších 7 procent

Jeho slova zněla, že komunikace ze strany vlády je nepříjemná a upozornil na to, že může dojít k eskalaci. “Pokud by komunikace vlády měla vést k rozdělení společnosti, eskalaci napětí, mohlo by dojít až ke změně směru, kterým Česká republika směřuje. Pan prezident si je vědom toho, že situace není jednoduchá. Přispějeme tak, že panu prezidentovi dáme informace ze strany zaměstnanců, aby je mohl zohlednit ve svých přístupech. Prezident už před volbami říkal, že chce společnost spojovat. Nabídl jsem mu názor jedné strany. Jsme připraveni s prezidentem komunikovat,” říká Josef Středula. Situace není dobrá a vláda to jistě musí vidět. Jsme nejvíce zadlužující se zemí v EU. Petru Fialovi vyčítá ohledně komunikace hlavě to, že není vůbec komunikována otázka inflace, nejsou od vlády žádné návrhy. “My jsme z toho upřímně vyděšeni. Dále je třeba zmínit, že pokud se nám dostávají signály o tom, co vláda připravuje, ale není nic jasně řečeno těm, kterých se to týká, nebo týkat bude, je to opravdu velký problém. Obsah ohledně DPH, který unikl na veřejnost, je skutečný. Přesuny a manipulace s DPH mohou opět zvýšit inflaci až o 7 procent. To je přece nevídané!rozčiluje se předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Nabídla se otázka, zda bylo podle něj za Andreje Babiše lépe v otázce komunikace. “Tehdy nastala úplně jiná situace. Byl Covid a my jsme se fyzicky nepotkávali, pouze přes obrazovky. Antivir jsme řešili velice podrobně a rychle, z čehož se vyklubal nástroj, který ochránil firmy a pracovní místa. Současná vláda nediskutuje s těmi, kterých se to týká, nepředkládá návrhy,” konstatuje Středula.

Kroky vlády situaci jen zhoršují

Podle jeho slov je teď nejdůležitější, aby se lidem objevilo víc peněz v peněžence, aby vláda zakročila proti inflaci. Už to neudělala rok a každý den situaci jenom zhoršuje. My jsme doporučili použít zákon o zastropování marží, má na to všechny potřebné nástroje a je nutno konat. Pokud to tak nebude, cenová hladina poroste s dalšími kroky. Dnes se jedná už o 30 procentní inflaci během dvou let,” tvrdí odborový předák Josef Středula. Dodává, že kroky, které vláda připravuje, mohou inflaci ještě zhoršit.

Koktejl - další články

Doporučujeme