Kočka nebo kocour? Jak je od sebe rozeznat

30. září 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Ne jinak tomu je v kočičím světě. Způsob, jakým se kočky chovají, do značné míry souvisí s jejich pohlavím. Pohlaví kočky je pro většinu lidí, kteří se rozhodnou pořídit si toto zvíře, poměrně důležitá otázka. Jak tedy poznat pohlaví u kočky? A které si vybrat? Informace přinesl web Fera24.cz.

Kočka nebo kocour? Jak zkontrolovat pohlaví narozeného zvířete? Měli byste se řídit zejména vzhledem genitálií. Pokud si nejste jisti, je dobré vyhledat radu u veterináře. Urogenitální systém se nachází pod ocasem. U samiček se nachází v těsné blízkosti konečníku. Odborníci se domnívají, že vypadá jako středník (;). U kocourů se urogenitální systém a konečník navzájem nespojují, ale jsou jasně odděleny. Jsou přirovnávány k dvojtečce (:)

Ne vždy vám ale kočka umožní podívat se, co má pod ocasem. Pokud narazíte na odpor vašeho domácího mazlíčka, je dobré požádat o pomoc další osobu. Pohlaví lze zkontrolovat rozptýlením zvířete hraním nebo během škrábání.

Pokud si do svého domova přivedete dospělou kočku, genitálie jsou jasně viditelné a nemusíte se bát překvapení. Samci obvykle dosahují větších rozměrů než samičky, které jsou štíhlejší. Důležitá je také srst. Obvykle se nesetkáme se samci, kteří by měli želvovinu, tedy tříbarevnou srst. Tento typ barvy je vyhrazen pro samičky.

Koho si vybrat?

Pohlaví určuje rozsah služeb, které budete muset podstoupit v ordinaci veterináře. Obzvláště často se zde zmiňuje otázka kastrace a sterilizace. Průměrné náklady na postup u samců jsou přibližně 600 Kč a u samiček dokonce třikrát více. Pokud kočka není kastrovaná, měli byste vzít v úvahu pravděpodobnost rozšíření rodiny kočky a následnou péči o několik koťat.

Zvířata, která tento zákrok nepodstoupila, bez ohledu na pohlaví, jsou náladová a mohou své teritorium označovat močí. Tato zvířata navíc mohou organizovat několikadenní procházky.

Koktejl - další články

Doporučujeme