Luboš Kastner: Ať si každý zkusí být zaměstnancem i živnostníkem, pak může něco rozhodovat

27. dubna 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Luboš Kastner (Foto: Frekvence 1)

Hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1 byl předseda Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner. V rozhovoru uvedl, že by rád vládu chválil, ale nejen v otázce komunikace naprosto selhává. Srovnává i zaměstnání a podnikání a každý by si podle něj měl oba světy vyzkoušet, aby poznal, že vyšší zdanění pro živnostníky smysl nedává.

Aktuálně premiér Petr Fiala neočekává, že by se dnes lídři vládní koalice dohodli na konečné podobě konsolidačního balíčku. Teprve ve středu začalo jednání na nejvyšší politické úrovni. Host Frekvence 1 říká, že byl po celý svůj život zaměstnanec a podnikatel, zná hodně živnostníků, kteří na sebe berou riziko a pracují jinak než zaměstnanci. “Podnikatelské a živnostenské světy jsou oproti zaměstnaneckým velmi vzdálené. Filozofie je opravdu jiná, než nás učili v ekonomické literatuře. Každý by si měl vyzkoušet oba světy a pak teprve může něco rozhodovat,” říká Luboš Kastner, který kritizuje vládu za to, co chystá ohledně DPH a zdanění živnostníků. “Já bych vládu hrozně rád chválil, ale nemohu. Kritizuji konstruktivně, v úterý jsme pozvali všech 200 poslanců, zúčastnila se pouze paní Alena Schillerová. Přišli jsme pokorně sdílet argumenty, ale zástupci chyběli. Bylo to trapné. Celková komunikace vlády je špatná. Potřebujeme proaktivní politiky, ne takové, které se zavřou v kancelářích a vy můžete klepat na dveře, jak chcete, ale za chvíli vás to přestane bavit,” vysvětluje předseda.

Zdůrazňuje, že sliby před volbami byly zcela jiné. “Rád bych měl moderní, aktivní, konstruktivní dialog. Potřebujeme jednat jinak a rychleji, než si domlouvat schůzku, která se uskuteční v řádech týdnů, jak někdy v 90. letech,” konstatuje Kastner.

Pan předseda inicioval i schůzku s ministrem financí panem Stanjurou a snaží se o to už tři měsíce. “Konečně se alespoň ozval zřejmě jen proto, že jsme to začali říkat i do médií. Schůzku budeme mít 4. května. Snad se nám podaří mu vysvětlit, že zejména návrhy spojené s DPH nemají reálný základ. Minulý rok byly jeho argumenty politické, až egoistické,” říká Luboš Kastner.

Pro vesnickou gastronomii bude rozhodnutí vlády likvidační

Asociace malých a středních podniků přichází kromě kritiky i s konkrétními návrhy řešení. Pokud by konsolidační balíček prošel, co by to znamenalo? “Včera jsem prezentoval konkrétní data a tam, kde by to nezpůsobila velké potíže, tak je Praha. Ve zbytku republiky by to ale problém způsobilo. Reálně česká gastronomie klesá o 22 procent, na vesnicích až 42 procent. V momentu, kdy máte klesající poptávku a reálně klesající regiony, by situace přinesla, ani ne šedou politiku už, ale černou, jak já říkám. Po Čechy jsou hospody tak typické, jako pro Italy pizza a káva. Má to pro nás sociálně kulturní význam. Vesnice by tak byly zdecimovány a stát by nevybral více,” tvrdí předseda Asociace malých a středních podniků.

Plán, který má momentálně vláda, způsobí pokles počtu podnikatelů v oboru gastronomie. Už dnes prý nedává smysl podnikat v gastronomii, zejména na vesnicích“Potřebujeme z gastronomie opět udělat atraktivní obor,” má jasno, Luboš Kastner, hoste Press klubu Frekvence 1.

Koktejl - další články

Doporučujeme