Milan Kňažko: Zahraničí ocenilo noblesní dohodu při rozdělení Československa

5. ledna 2023·Koktejl·Redakce

Foto: Facebook / Milan Kňažko

Herec a bývalý slovenský politik Milan Kňažko hodnotil v našem Press klubu s odstupem 30 let rozdělení Československa. Dále s Helenou Šulcovou probrali jeho herecké působení v Česku, i to, jak zvládá hraní v cizím jazyce.

Herec Milan Kňažko byl coby politik u jednání ohledně rozdělení Československa. V pondělí tato událost slavila 30 let. Vnímá ji host Press klubu Frekvence 1 jako pozitivní rozhodnutí? “Rozhodli jsme se tehdy pro dva samostatné státy. Zda to bylo správné rozhodnutí, na to si musí každý odpovědět sám. Čas však ukázal, že naše vztahy jsou na skvělé úrovni,” říká Kňažko. Jako blízký spolupracovník Vladimír Mečiar  byl jednáním velmi blízko. Můj názor byl tehdy takový, abychom byli rovnocenná federace. Bohužel se to nepotkalo s porozuměním na straně Václava Klause. Na dohodu je potřeba dvou. To se nepodařilo. Pokud dnes někdo tvrdí, že chtěli zachránit federaci, není to pravda. Federace neexistovala. Bylo potřeba ji vytvořit a k tomu nedošlo,” říká herec.

Komu vděčíme za to, že rozdělení Československa proběhlo v klidu, a především v míru? “Společnost má tendenci personifikovat a tvrdit, že za hladkým průběhem rozdělení stál Klaus a Mečiar. To je zjednodušený a povrchní názor. Rozhodně to ale byla zásluha obou týmů. Zahraničí velice ocenilo tak noblesní dohodu. Šlo o přátelství, nikoliv nepřátelství,” říká téměř pyšně Milan Kňažko.

On sám hraje v několika inscenacích a divadlech v České republice, a dokonce v češtině. Jak sám říká, českou stránku si nenechá vzít a je přesvědčený, že v kultuře by to tak mělo být. Na rozdíl od našeho bývalého premiéra Andreje Babiše, který je původem ze Slovenska, a když se rozčílí, automaticky mu naskakují slovenská slovíčka, je Kňažko ve své profesi herce profesionál. Nezáleží tedy v jakém jazyce hraje, chyby během toho nedělá, jak sám tvrdí. Uznává ale, že politika je něco jiného než herectví.

Koktejl - další články

Doporučujeme