Název hospody je prý urážející a nekorektní. Majitel ho chce změnit, to se nelíbí místním

6. září 2022·Koktejl·Redakce

Hospoda ve Skotsku. (Foto: Profimedia)

Obrovskou vlnu reakcí vyvolal ve Skotsku návrh, přejmenovat 350 let starou hospodu v městě Linlithgow. Podle majitele podniku je aktuální název The Black Bitch (v překladu černá čubka) urážející a nekorektní. To se ale nelíbí místním, kteří jsou na historický podnik patřičně hrdí. Informoval o tom server METRO.

S kýmkoli tuhle pošetilost konzultovali, nebyl evidentně místní, protože jméno Black Bitch se tu nosí s pýchou a ukazuje povědomí a respekt k místní bohaté historii,” sdělil bývalý předseda Skotské národní strany Alex Salmond. Kořeny hospody sahají až do 17. století a váže se k legendárnímu černému chrtovi, který má ve městě i sochu.

Majitel Greene King nadále trvá na svém a chce putyku přejmenovat na neutrální The Willow Tree (v překladu Vrba). Termín Black Bitch je s Linlithgow spojován více než 700 let a obyvatelé sami sebe nazývají černými čubkami. Nemá to žádnou negativní konotaci,” argumentuje historická společnost West Lothian History and Amenity Society, se kterou souhlasí i místní.

Podle nich se termín vztahuje k feně, čubě, která je černá. “Není to urážlivé a není v tom ani misogynie,” dodali. Proto vznikla na záchranu názvu i petice, pod kterou se podepsalo 13 000 lidí a nesouhlas vyslovila i místní rada. Doufají, že hospoda dostane ochrannou historickou známku a její jméno pak King nebude moci změnit.

Koktejl - další články

Doporučujeme