Olomoucká zoo hlásí nový přírůstek. Narodila se tam dvojčata tamarínů

19. dubna 2023·Koktejl·Redakce

Tamarín vousatý. (Foto: se souhlasem Zoo Olomouc)

V Zoo Olomouc řešili problém s tamaríny vousatými, protože se jim delší dobu nedařilo rozšířit své řady. Pracovníci je tak přesunuli z Pavilonu opic do Pavilonu šelem a mořských akvárií, aby měli více soukromí. Což páru tamarínů prospělo a minulý měsíc přivedli na svět mladé a rovnou dvojčata. Informovala o tom zoo na svých stránkách.

Dvojčata se narodila páru tamarínů už 15. března, ale o přírůstku se rozhodla zoo informovat až nyní. Opice neměly dosud zkušenosti s odchovem mláďat, a tak se čekalo, jak se role ujmou a podle ošetřovatelů se toho zhostily na výbornou.

S novým bydlením jsou natolik spokojeni, že do něj přivedli rovnou dvojčata. Jedná se nejen o první mláďata tohoto chovného páru, ale současně první mláďata primátů narozená v této expozici. Prospívají velice dobře,” dodala ošetřovatelka Kateřina Šteckerová. V olomoucké zoo tamaríny vousaté chovají od roku 2004 a dosud se zde narodilo třicet mláďat.

Tamaríni se řadí k tzv. drápkatým opicím, neboť mají přeměněné nehty v drápky, pomocí níž výborně šplhají. Charakteristický je pro ně dlouhý bílý knír. Ve volné přírodě žijí hlavně v amazonských tropických lesích v menších skupinkách. Kvůli kácení lesů je jejich výskyt v přírodě poměrně ohrožen.

Koktejl - další články

Doporučujeme