Konec kýchání a svědění očí. Podaří se vyšlechntit kočku pro alergiky?

2. dubna 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Pokud máte doma kočku a zároveň se u vás projevuje alergie, je to hotové peklo. Neustále smrkáte, máte oteklé oči, kýcháte a špatně se vám dýchá. Buď dáte milovaného mazlíčka pryč, nebo podstoupíte vakcinaci, anebo budete dál tiše trpět. Tým vědců ze Spojených států zkouší vyšlechtit kočku, na kterou by člověk alergii neměl. Zda se jim to podaří však ukáže až čas. Informoval o tom server iDnes.

Tým vědců z USA tvrdí, že nejspíš našli cestu, jak vyšlechtit kočku, na kterou by lidé neměli alergii. Podle nich by bylo možné genetickou modifikací vyřadit gen, který alergii způsobuje. Zda se takové kočičí plemeno povede vyšlechtit, se teprve uvidí.

Spousta lidí si myslí, že pokud si pořídí kočku bez srsti, bude po problému a alergie se projevovat nebude. Jenže pořízení si kočky sphynx nebo lykoi není moc efektivním řešením, ačkoliv někdo tvrdí, že to vyřeší alespoň část problému. Člověk totiž není alergický pouze na kočičí srst, ale především na kočičí sliny, jimiž si kočka svou srst olizuje.

Hypoalergení kočka tedy zatím neexistuje. A přitom trpí touto alergií až 15 % populace. Většinou si někdo pořídí kočičku, a až po nějaké době zjistí, že je na ni alergický. To už se pak mazlíček těžko dává pryč. Nastává tedy otázka pravidelného docházení na vakcíny, které by měly s tímto problémem pomoci, jenže to není vždy stoprocentní a navíc tyto injekce neprospívají vaší imunitě. Můžeme tedy jen doufat, že se tento plán americkým vědcům vydaří. 

Koktejl - další články

Doporučujeme