Podívejte se na ty nejlepší podvodní fotky roku 2023. Vítězem Ocean Art se stal makak při lovu pod hladinou

24. ledna 2024·Koktejl·Redakce

Fotografická soutěž Ocean Art 2023 (Čajový večírek)

Každý profesionální fotograf ví, jak je focení pod vodou náročné. Ty, kteří to umí nejlépe, oceňuje už dvanáct let soutěž Ocean Art. Podívejte se na úplného vítěze, který svým snímkem porazil soutěžící z devadesáti zemí celého světa. Zazářila i Češka, která zvítězila v kategorii Móda pod hladinou.

Celkovým vítězem se stala fotografie Sulimana Alatiqiho “Vodní primát”, která ukazuje makaka jávského při lovu pod hladinou. Tito inteligentní primáti jsou velmi dobře uzpůsobení aktivitám ve vodě, mezi jejich oblíbenou potravu patří například krabi.

Podle nových pravidel nesměli soutěžící využít umělou inteligenci k úpravě fotografií. Výjimku udělali jen pro dvě kategorie: Podvodní digitální umění a Podvodní móda. A právě ve druhé zmíněné kategorii vyhrála česká fotografka Lucie Drlíková. Navíc ani výjimku nevyužila, a tak její krásný snímek “Čajový večírek” vznikl bez pomoci umělé inteligence.

“Tento snímek je součástí mého projektu, na kterém pracuji už od roku 2017. Všechny scény jsou v něm reálné, včetně jídla a dortů, které jsou vyrobené z betonu a pokryté speciální barevnou pěnou – a pak vyfocené pod vodou. Kostýmy, rekvizity i scény jsou vytvořené ručně – mnou,” popsala Lucie.

Porotu zaujala také fotografie “Všechno je v pohodě”.

Podívejte se na ty nejkrásnější fotografie:

Koktejl - další články

Doporučujeme