Pokud vám na kočičkách záleží, dejte je pod kudlu. Jediným řešením nekonečného problému je kastrace

25. srpna 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Nekonečný problém. Tak označuje Deník.cz situaci okolo toulavých a donekonečna se množících koček. Koťátka jsou pak buď utracena krutým způsobem, vyhladoví nebo skončí pod koly aut. Jediným a správným řešením je včasná kastrace.

Tento problém trvá již desítky let a nejvíce by o něm mohly vyprávět útulky, ve kterých končí neskutečné množství toulavých koček. Jenže útulky nemají na takové neustále se zvětšující množství koček kapacity. A ne všechny mají to štěstí, aby se nakonec dostaly do dobrých rukou nových majitelů.

Kočka může mít koťata až třikrát do roka. Počet novorozených koček je tedy příliš vysoký a utrpení, které koťata po narození zažívají, by nechtěl zažít nikdo z vás. Jediným řešením, jak tento problém vyřešit, je kastrace, která je podle slov veterinářů kočkám zdraví prospěšná.

Stále je však spousta majitelů koček a kocourů, kteří si myslí, že nechat své domácí mazlíčky kastrovat, je špatné. Nechají je pak běhat po venku a nekontrolovatelně se množit. „Tvrdí, že jsou kastrace proti přírodě. Proti přírodě ale je, když sbíráme polomrtvá nebo mrtvá koťata, která někdo vyhodí v igelitce do popelnice. Přitom se tomu dá zamezit,“ uvedla pro Deník.cz vedoucí Městského útulku pro opuštěná a zatoulaná zvířata v Děčíně Eveline Jahelková.

I přes to, že je kočka doma a majitelé ji nenechávají pobíhat venku, přesto nikdy nemůžete vědět, kdy se vám zatoulá. A pokud si kočka přinese domů překvapení v podobě mláďat, zbaví se jich někteří lidé krutým způsobem. Utrpení zvířat je přitom zbytečné.

Mýty a nepravdy o kastraci koček a kocourů

Kastrace je proti přírodě – my lidé používáme antikoncepci a léky, provádíme operace, zachraňujeme jedince, kteří by v běžné přírodě zahynuli. To příroda také nedělá.

Kočka by měla mít před kastrací koťata – praxe ukazuje, že nejlepší čas na kastraci kočky je ještě před první říjí, která se obvykle objevuje kolem 6 měsíce stáří kočky.

Chudák kocour, ať si užije – kastrované kočky ani kocouři pak netrpí žádnou emocionální krizí. Změny si ani nevšimnou.

Máme kocoura, nás se kastrace netýká – váš kocour se může stát otcem i více než 40 koťat ročně.

Pro všechna naše koťata najdu nový domov – nový domov sehnat můžete, ale najít opravdu dobrý domov je velmi obtížné. Každé vaše kotě, kterému najdete nový domov, bere příležitost jednomu kotěti z útulku.

Kočky začnou po kastraci lenivět a tloustnout – pravdou je, že některé kočky takto dopadnou, ale hlavním důvodem je, že jejich majitelé je krmí až příliš a neposkytnou jim dostatečné množství pohybu.

Chování kočky se po kastraci změní – chování se změní k lepšímu. Kocouři přestanou mít teritoriální chování a přestanou značkovat. Kastrované kočky se méně rvou s ostatními kočkami.

Kastrace je moc drahá – náklady na kastraci jsou ve srovnání s náklady za celoživotní péči zanedbatelné. Kastrace kocoura se pohybuje něco kolem 600 korun. Nemáte dostatek peněz na kastraci? Obraťte se na kastrační programy.

Kocouři mají po kastraci problémy s močovou trubicí – dle posledních studií mezi kastrovanými kocoury není větší výskyt problému s močovou trubicí než mezi běžnou populací. Hlavní roli při vzniku tohoto problému hraje hlavně levné krmivo, které majitelé kupují v supermarketech.

Koktejl - další články

Doporučujeme