Pozdrav nosem nebo královny manipulace. Sedm znaků kočičího chování, které vás překvapí

7. října 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočka nebo pes? Pro každého je favoritem jiný mazlíček, ale nutno dodat, že kočky, co se popularity týče ke psům rychle dotahují. Některé jejich vlastnosti ale překvapí i zkušené majitele. Sedm znaků jejich chování přinesl magazín mujchlupac.cz.

Kočky jsou královny a rozhodně se jejich život nebude řídit podle toho vašeho. Právě naopak, očekávají, že vy jim podřídíte celý svůj denní rozvrh. Některé kočičí vlastnosti dokážou ale překvapit i zkušené majitele a chovatele. Jaké věci to jsou?

Královny manipulace

Máte pocit, že vaše micka řídí celou vaší domácnost? Tak vězte, že to není náhoda, ale krutá realita. Kočky s vámi opravdu manipulují. Pokud byste kočky pozorovali v přírodě, zjistíte, že mají pevně dané role a mňoukají jen zřídka. Naši miláčci ale zjistili, že když si zamňoukají, dostanou, co chtějí. Člověk jim pak snese klidně modré z nebe.

Tresty? Co to je?

Snažíte se naučit kočku dobrému chování pomocí trestů? Vzdejte to, je to předem prohraná bitva. Křičení nebo plácnutí nic nespraví, kočky nechápou, že něco udělaly a vy je za to trestáte. Jejich svět takto nefunguje. Za to moc dobře vědí, co je pochvala. Pokud svou micku chcete vycvičit (což se vám stejně asi nepodaří, protože kočky mají prostě svou hlavu), tak je chvalte a odměňujte. Vážně to funguje.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_world_)

Kousání nepotřebují

Všimli jste si, že vaše kočka si potravu moc nevychutnává a jakkoliv velké pamlsky hned spolkne? Nemusíte se ničeho bát, kočky jsou schopné strávit jídlo, aniž by ho rozkousaly. To je dobrá zpráva pro starší kočičky bez zubů. Hlady určitě neumřou. Když jim koupíte menší granule, budou vás milovat ještě o kousek víc.

Předpovídají zemětřesení

Těsně před začátkem zemětřesení bylo zaznamenáno podivné chování koček. Ty se snažily dostat se do bezpečí ještě dříve, než si lidé vůbec nějakého chvění země všimli. Odborníci zatím přesně nevědí, jak to kočky dokážou, ale podle teorie za to vděčí extrémně citlivým polštářkům na tlapkách. Díky tomu cítí jemné vibrace předcházejícím otřesům půdy.

Zdraví se nosem

Když se potkají dvě kočky, které se znají a důvěřují si, dotknou se navzájem čumáčky. Na nás to aplikují stejně. Pokud vám tak kočka přitiskne ideálně mokrý a studený čumák na nos, ukazuje nám tím, že nám věří a důvěřuje nám. Tady máme vyhráno.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_world_)

Vrnění je záhada

Když kočky vrní, znamená to, že jsou v pohodě a v bezpečí. Ale také, když jsou ve stresu nebo je něco bolí. Je prokázáno, že na lidi má vrnění pozitivní vliv. Co odborníci ale netuší, jak a kde vrnění vlastně vzniká. Existuje sice řada teorií, ale žádná ještě nebyla potvrzena.

Mrkání sbližuje

Máte občas pocit, že na vás kočička mrkne? Rozhodně se vám to nezdá, je to způsob kočičí komunikace. Mrkání může pomoci při navazování kontaktu s cizí kočkou. Jen co se vám micka zadívá do očí, pomalu mrkněte a přerušte kontakt. Zírání do očí by kočka mohla brát jako hrozbu. Pomalé mrknutí je naopak znakem přátelství.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_world_)

Koktejl - další články

Doporučujeme