Stádo slonů vyrazilo nečekaně na pochod. Ušli už přes 500 kilometrů a blíží se k velkoměstu

4. června 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

K čínskému městu Kchun-ming míří zajímavá skupinka. Přírodní rezervaci z neznámých důvodů opustilo patnáct slonů, kteří ušli už přes 500 kilometrů. Při svém nečekaném putování už stádo způsobilo milionové škody, jak uvedla agentura AP.

Stádo, které žije v oblasti města Pchu-er, mělo původně šestnáct členů. Dva sloni se vrátili domů, ale během cesty se jedno mládě narodilo. Chobotnatci míří k sedmimilionovému městu Kchun-ming, ve středu byli viděni u města Jü-si, které je asi dvacet kilometrů od Kchun-mingu. Sloni na své cestě způsobili škody v zemědělství za 6,8 milionu jüanů (22,3 milionu Kč) a úřady se je budou snažit udržet od obydlené oblasti.

Na jejich cestě je sleduje 360 lidí v 76 autech a devíti drony, jak napsala agentura Nová Čína. K odlákání zvířat od města je jako návnada využívána potrava či vztyčené bariéry. Policie v provincii Jün-nan, která hraničí s Vietnamem, Laosem a Barmou, rovněž blokuje dopravu tam, kde sloni přecházejí silnice. Expert na slony Čchen Ming-jung agentuře řekl, že se jedná o nejdelší migraci slonů, která byla v Číně kdy zaznamenána. “Je možné, že mají nezkušeného vůdce, který je zavedl na špatnou cestu,” míní expert.

Agentura také upozornila na to, že v lesních porostech je čím dál tím méně jedlých rostlin. I to je důvod, proč sloni migrují a přesouvají se do jiných oblastí. Pro Čínu se ale nejedná o nic překvapivého. Minulý týden se zmíněné stádo slonů procházelo šest hodin po městě E-šan. Obyvatelé byli varováni, aby neopouštěli své domovy.

Koktejl - další články

Doporučujeme