To, že je film vynikající, neznamená, že je komerčně úspěšný, říká režisér a producent Procházka

17. října 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Radim Procházka. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl producent, dokumentární režisér Radim Procházka. Nedávno se vrátil z Islandu, kde spolupracoval se studenty FAMU. Co mají Islanďané a jejich filmy společného s naší společností? O čem je nový film Planeta Praha a jak jsou na tom obecně české snímky? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Nedávno se režisér Radim Procházka vrátil z Islandu. Tam proběhla první retrospektiva islandských studentů pražské FAMU. Jeho samotného Island velmi zaujal. Nejen filmy, ale i lidé mě zaujali tím, že mají podobný smysl pro humor jako Češi,” uvedl s tím, že ho to překvapilo. “Je to tak odlišná ostrovní země, malý národ ze severu a dokáže mít podobné vlastnosti jako my, kteří jsme úplně jinde a je nás o něco více.” Podle producenta mají tamní obyvatelé stejnou životní strategii. “Je to přežití ve stínu obrů, také neberou vše vážně, protože by se z toho zbláznili,” doplnil s tím, že i ve filmech mají stejný smysl pro humor.

České filmy se těší dobré kondici

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava startuje v úterý 25. října a poběží až do neděle 30. října. Tam bude 21 filmů a Procházka má hned čtyři, z toho jeden studentský. Podle režiséra je český film v dobré kondici. “Neobejde se ale bez podpory a prostředků. To, že je nějaký film vynikající, ještě neznamená, že je komerčně úspěšný. Takže to záleží, ale letošní sezóna je fakt silná,” popsal. Na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech si v posledních letech začali více všímat dokumentárních snímků. Zrušili dokumentární soutěže a vybírají je do jedné. To mě vede k přesvědčení, že žánry není potřeba tak rozlišovat,” dodal.

“Městské prostředí je z hlediska přírodních hodnot zajímavé a překvapivé.”

Planeta Praha je jeden ze snímků, který režisér představí na jihlavském festivalu. Ten pojednává o životě v betonové džungli hlavního města. Filmaři tak zachytili každodenní dobrodružství zvířat žijících v metropoli. Je to o tom, jak může městské prostředí být překvapivé a zajímavé z hlediska přírodních hodnot. Dokonce je tam myšlenka, že by šlo Prahu vyhlásit za další národní park,” uvedl Procházka. V dokumentu je překonáván stereotyp běžného diváka a návštěvníka přírody, který si myslí, že skutečná příroda je jen na Šumavě. “I v Praze můžete najít nesmírně vzácné druhy živočichů a rostlin. Procesy, které tady probíhají, jsou velmi rychlé. Pořád se něco staví, bourá a zvířata toho využívají. Takže všechno sledujete ve zrychleném procesu a o tom také film je. O nejrůznějších strategiích, které zvířata volí k tomu, aby přežila. Mění svoje chování,” řekl.

Snímek navazuje na úspěšný a oceňovaný dokument Planeta Česko, který režisér vydal v roce 2017. V té době na něj do kin přišlo nějakých 100 tisíc lidí a sklidil obrovský úspěch. “Měli jsme to štěstí, že jsme byli první čeští filmaři, kteří to dotáhli až k celovečernímu filmu o české přírodě. Není to věc know-how, ale financí. Planeta Česko s Planetou Praha jsou podobné v tom, že ukazují tzv. novou divočinu. To znamená místa, která by člověk nepovažoval za přírodní unikáty a přesto je tam příroda zajímavá,” uzavřel Procházka.

Koktejl - další články

Doporučujeme