Tři šálky kávy denně podle nové analýzy mohou pomoci k delšímu životu

31. července 2022·Koktejl·ČTK

Dobrou zprávu pro všechny milovníky kávy uvařili čínští vědci s využitím údajů o více než 170 000 dospělých Britech. Jejich analýza zjistila, že ti, kdo pijí dva až čtyři šálky kávy denně – bez ohledu na přidaný cukr – zřejmě žijí déle než ti, kdo kávě neholdují.

Analýzu provedli vědci ze dvou čínských univerzit ve městě Kanton a výsledky zveřejnili v odborném listu Annals of Internal Medicine. Hlavní autor studie, doktor Tan Liou, uvedl, že studie podporuje dřívější pozitivní zjištění zdravotních přínosů pití kávy.

„Předchozí studie naznačovaly souvislost mezi konzumací kávy a sníženým rizikem úmrtí, ale nerozlišovaly mezi kávou konzumovanou s cukrem nebo umělými sladidly a kávou konzumovanou bez cukru,“ uvedl Liou.

Jeho tým získal údaje od 171 616 účastníků průzkumu britské biomedicínské databanky UK Biobank probíhajícího v letech 2006–2010. Jednalo se o osoby, které vyplnily alespoň jeden dotazník týkající se stravy, včetně návyků při pití kávy, a zároveň netrpěly rakovinou ani kardiovaskulárním onemocněním, což jsou dvě nejčastější známé příčiny předčasného úmrtí.

Vědci zjistili, že 55,4 procenta účastníků průzkumu pilo kávu bez cukru nebo sladidel, 14,3 procenta pilo kávu s cukrem, 6,1 procenta pilo kávu s umělými sladidly a 24,2 procenta nepilo kávu vůbec. Ti, kteří pili kávu, byli dále analyzováni podle toho, kolik šálků denně vypili. V průběhu sledovaného období zemřelo 3177 účastníků, z toho 1725 na rakovinu a 628 na srdeční choroby.

Jakmile vědci vzali v úvahu další aspekty životního stylu a zdravotní faktory, které mohly ovlivnit riziko úmrtí, zjistili, že pijáci kávy na tom byli z dlouhodobého hlediska lépe – a nezáleželo na tom, zda si do kávy přidávali cukr, anebo jaký druh kávy, včetně kávy bez kofeinu, pili.

Přínosy byly nejvýraznější u skupiny, která pila dva až čtyři šálky denně. Riziko předčasného úmrtí u ní bylo o 30 procent nižší než u těch, kdo kávu nepili. Ti, kteří pili kávu s umělým sladidlem namísto cukru, však nežili výrazně déle než ti, kteří kávu nepili vůbec. Vědci se domnívají, že v tomto případě mohou hrát roli i další zdravotní faktory, včetně vyšší míry obezity a vysokého tlaku ve skupině s umělými sladidly.

Studie podle Lioua posiluje předchozí zjištění o prospěšnosti pití kávy, které by se dalo popsat tvarem písmene „U“. Ti, kteří pijí velmi malé nebo velmi velké množství kávy, se zdají být v horším zdravotním stavu než ti, kteří se drží zlatého středu.

Doktorka Christina Weeová, docentka medicíny na Harvardově lékařské fakultě, napsala k výsledkům studie doprovodný úvodník, v němž upozornila na důležitý detail týkající se obsahu cukru v kávě. „Průměrná dávka přidaného cukru na šálek slazené kávy (ve studii) byla jen něco málo přes čajovou lžičku, tedy asi 4 gramy,“ napsala Weeová. „To má hodně daleko k 15 gramům cukru v bezmála 250 mililitrovém šálku karamelového macchiata v oblíbeném americkém řetězci kaváren,“ uvedla s odkazem na kavárny Starbucks.

Koktejl - další články

Doporučujeme