V Japonsku začalo jaro, vykvetly nádherné sakury. Díky teplému počasí opět dříve

15. března 2023·Koktejl·Redakce

Sakury v Japonsku (Zdroj: Profimedia)

Když se řekne Japonsko, vybaví se vám nejen známá pochoutka sushi, ale nádherné sakury. Ty rostou na začátku jara a jakmile rozkvetou, znamená to jediné. Do země zapadajícího slunce přišlo jaro. Poslední roky ale sakury vykvétají o několik dní dříve. Informaci uvedl web japanisetime.co.jp.

V Tokiu vykvetly tento týden třešňové stromy – sakury. A opět rekordně brzy. Podle agentury Kjódó byl vyrovnaný rekord nejčastějšího rozkvětu okrasných třešní od roku 1953, kdy se data začala zaznamenávat. Bohužel to ale není žádná novinka. Podobná situace přišla už loni, kdy sakury vykvetly o deset dní dříve, než bylo zvykem.

Od začátku měsíce stoupaly teploty v japonském hlavním městě, což má za to, že sakury vykvetly zase o něco dříve. Japonsko tím slaví začátek jara, tedy stále dříve a dříve. Studie dokládají, že tato událost se za posledních 500 let posunula o dva týdny dříve. Změny klimatu se tak opět hlásí o slovo.

sakury v Japonsku (Zdroj: Profimedia)

Třešně reagují na teplé počasí tím, že kvetou mnohem dříve. Na vině je trend zvyšování teploty,“ poznamenává Aniko Hagawam z japonské Meteorologické agentury. Pro mladé Japonce je to v dnešní době už normální, že jaro v jejich zemi začíná už na začátku března. Pro ty starší je to ale šok. V minulosti sakury vykvetly až třeba na začátku dubna. A nešťastní nejsou jen oni, ale i zemědělci. Ti hlásí pokles kvality rýže, což je základní potravina v této zemi. 

Nadšení jsou ale naopak vinaři na severu Hokkaidó, nejsevernější chladný ostrov Japonska. Od roku 1998, kdy si začali všímat teplejších roků, zde rostou vinice s odrůdou Pinot Noir. Třetina hroznů se pěstuje právě na tomto ostrově a díky teplotám jsou sladší a je jich více. Teplé počasí má v Japonsku tak své stinné, ale i světlé stránky.

Koktejl - další články

Doporučujeme