Vědci učinili v Českém Švýcarsku významný objev. Foto pasti zřejmě zachytily vzácného tvora

15. listopadu 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Správa národního parku České Švýcarsko se snaží potvrdit velmi pravděpodobný vzácný výskyt kočky divoké. Loni v březnu pořídili vědci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze sérii fotografií, na kterých je zachycené zvíře, které má všechny typické znaky pro čistou kočku divokou. Informuje o tom web Novinky.cz.

Snímky se pořídily už před požárem. Kvůli nastalé tragické události se však začaly řešit až nyní. Správa parku se tak snaží potvrdit, že se skutečně jedná o čistou kočku divokou, nikoliv o křížence. “Vzhledem k tomu, že se jedná o snímky pořízené za denního světla, jejichž kvalita je mimořádná, lze říci, že se velmi pravděpodobně jedná o téměř čistou kočku divokou, která má všechny typické rozlišovací znaky, a naopak nenese žádné zjevné znaky křížence,” řekl zoolog Martin Valášek.

Právě se rozmisťují další foto pasti, které jsou uzpůsobené tak, aby konkrétně kočku přilákaly. Jedná se o výluh z kozlíku lékařského. “Potvrdit její výskyt opakovaně ale nemusí být snadné, území národního parku je velmi rozsáhlé a ve zdejším komplikovaném terénu hledáme pověstnou jehlu v kupce sena. Budeme potřebovat i notnou dávku štěstí,” doplnil Valášek.

Podle loňských snímků by se také mohlo jednat pouze o migrujícího jedince. V případě trvalého výskytu by se jednalo o významnou událost. Kočky divoké jsou v přírodě České republiky velmi vzácné, v uplynulém desetiletí byly ojediněle zaznamenány pouze v několika oblastech, např. na Šumavě, v Beskydech či v Doupovských horách.

Koktejl - další články

Doporučujeme