Víte, proč váš pes vyje? Tohle jsou možné důvody

30. září 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Pes vyje z různých důvodů. Tento zvuk může naznačovat, že pes je v nebezpečí nebo prožívá bolest. Čtyřnozí miláčci mohou výt z nudy a nedostatku hry. Vytí je způsob, jak získat pozornost. Může to být také reakce na podnět - po zaslechnutí sirény nebo vytí jiných psů. S informacemi přišel web Fera24.cz.

Když pes vyje doma nebo v bytě, je to velký problém. Vytí psa v paneláku není pro sousedy zrovna příliš uklidňující zvuk. Stojí za to podniknout určité kroky, abyste svého mazlíčka o tomto chování poučili. K tomu potřebujeme znát příčinu jeho vytí. Důvody mohou být různé.

Volání a varování

Psi používají vytí k přivolávání dalších členů stáda – někdy i majitele a dalších členů domácnosti. Psí vytí je znamení, že pes čeká na něčí příchod. Pes také vyje, když se v jeho prostorách objeví cizinec. Může tedy signalizovat přítomnost vetřelce kolem domu.

Bolest, reakce na podnět

Když pes vyje, často to může být od bolesti. Pokud nejsme schopni určit, co psa obtěžuje, měli bychom s ním bezpodmínečně jít k veterináři. Když pes uslyší signál sanitky, policie nebo hasičů, probudí se jeho instinkt. Vzpomene si, že měl tento způsob komunikace. Vytí je projevem pocitu sounáležitosti, potřeby reagovat na signály bližních. Jakmile tedy jeden pes v oblasti začne výt, ozve se mu celý sbor.

Vytí v nepřítomnosti majitele

Když pes vyje v nepřítomnosti svých majitelů, existuje podezření, že má problémy s odloučením. Nechápe, proč musel zůstat sám. Bojí se, že ho majitel opustil a již se nevrátí. Tato situace je často doprovázena ničením věcí v domě a nadměrným vzrušením po návratu majitele. Často si s tím majitelé neporadí a dokonce zhoršují problém tím, že psa utěšují. Okamžitá reakce na vytí mu ukáže, že se mu to vyplatí.

Nuda

Zvíře vyje, protože mu není poskytnuta žádná zábava, tedy nemá způsob, jak vypustit energii. Vytí je tedy způsob, jak ventilovat svou nespokojenost. Když je zvíře samo, měli bychom mu poskytnout různé hračky a kousátka.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme