Žena vyrábí šperky z mateřského mléka

18. srpna 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Do ruční výroby šperků z netradičního materiálu se pustila mladá maminka čtyř dětí z Velké Británie Alison Hawthorn. Přívěšky, prstýnky nebo náramky vyrábí z mateřského mléka. Nápad vznikl během pandemie, kdy kojila své dva syny a rozhodla se mléko uchovat v podobě šperků. Svůj koníček představila v pořadu This Morning.

První záměr nebyl vyrábět šperky ve velkém. V té době jsem kojila dvojčata zhruba rok. Přemýšlela jsem nad tím, jak bych sama pro sebe právě ten rok kojení oslavila,” popsala v pořadu Alison. Později ji napadlo usušit mateřské mléko, to zalít pryskyřicí a zasadit do šperku. Nejprve si vyrobila jeden malý unikát, který si na památku schovala do krabičky.

Když se o její tvorbě dozvěděly i ostatní ženy, začaly ji přemlouvat, aby vyráběla předměty na památku i jim. Mléko ji některé ženy zasílají dokonce poštou a výroba se jí postupně rozšiřuje. Bohužel ne všem se svým nápadem trefila do vkusu.Najdou se i lidé, kteří mi tvrdí, že je to nechutné. Já je chápu. Nicméně je to stále jen mléko. Je to přirozené a je to normální potrava. Není na tom nic nechutného,” uvedla v pořadu This Morning Alison.

V době pandemie se pro ni stala výroba šperků koníčkem. Na výrobu potřebuje zhruba deset mililitrů tekutiny, tu pak zpracuje a vyrábí požadované šperky z jemného prášku, který smíchá s pryskyřicí. Sama Alison je ráda, že její nápad mnoho maminek nadchnul a že je může jejich výrobou potěšit.

Koktejl - další články

Doporučujeme