Znuděná umělkyně začala v lockdownu kreslit na banány. Dočkala se mezinárodního úspěchu

28. května 2021·Koktejl·Barbora Pisingerová

Foto: se souhlasem @banana_bruiser / Instagram

Stejně jako u mnoha jiných, i v případě umělkyně Anny Chojnické všechno začalo nudnou během lockdownu. Výtvarnice se rozhodla vyzkoušet své umění na banánech a výsledek ji mile překvapil. Na slupkách žlutého ovoce se jí od té doby podařilo vytvořit již 400 obrazů a s jejich pomocí vybírá peníze na charitu. 

Nadaná umělkyně Anna Chojnicka se podobně jako miliony dalších lidí začala během pandemie nového typu koronaviru značně nudit. Jednoho dne začala jen tak bezcílně píchat hřebenem do banánu, když si všimla, že modřinky ve slupce ovoce vytváří zajímavé struktury.

Anna se rozhodla techniku prozkoumat a s pomocí páradla na švy začala na banán kreslit. Nepoužila přitom žádný inkoust, jen přirozené černání slupky vlivem otlačení. Nejprve vždy vytváří ta nejtmavší místa a postupně dokresluje ta světlejší.

They made a 60 second documentary about my banana bruising! So glad the honking goose made the final cut 😂Shot by the very talented John O'Rourke with a little help from Keli Gerken 💛

Posted by Anna Chojnicka on Friday, March 5, 2021

Postupně již zrekonstruovala řadu slavných děl, jako například Monu Lisu, Výkřik nebo Velkou vlnu u pobřeží Kanagawy. Kreativní žena se ale neomezuje jen na reprodukce, vlastní fantazii meze neklade a tak nemá nouzi ani o originální motivy či portréty slavných osobností.

View this post on Instagram

A post shared by Banana Bruiser (@banana_bruiser)

Díla bohužel příliš dlouho nevydrží. Otlačené banány rychle hnědnou a tak každý obrázek vydrží jen pár minut. Žena je proto zvěčňuje na fotografiích a každý den jednu přidává na speciální instagramový účet.

Pokreslené banány nakonec poslouží i dobré věci. S pomocí svého umění totiž žena začala vybírat peníze pro charitativní organizaci FareShare, která bojuje proti plýtvání jídlem.

View this post on Instagram

A post shared by Banana Bruiser (@banana_bruiser)

Koktejl - další články

Doporučujeme