Zvířecí astronauti: Kromě psa Lajky se do vesmíru podívala i kočička. Pak ji utratili

25. října 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Ještě před tím, než se do vesmíru vydali první lidé, poslali tam "průzkumníky" v podobě několika zvířat. Ačkoliv nejslavnější zvířecí astronaut je bezpochyby ruský pes Lajka, zvířat se na tuto cestu vypravilo víc. Mezi nimi byla i toulavá kočka pojmenovaná podle kocoura Felixe. Informace přinesl Deník.cz.

Co mají společného Jurij Gagarin, Neil Armstrong, Buzz Aldrin? Jsou to astronauti, kteří se jako první dostali do vesmíru. Rozhodně ale nebyli prvními tvory, kteří byli poctěni touto “výsadou”. Nejprve tam vyslali pokusné králíky. Tedy králíky úplně ne, ale psy, kočky, myši, opice, potkany a úplně prvními tvory byly octomilky.

Kocour Felix fušoval do kosmonautiky

Francouzi vyslali v roce 1963 do vesmíru jedinou kočku, která přežila jak let, tak i návrat. Šlo o černobílou toulavou kočičku, která od novinářů dostala jméno po komiksové postavě kocoura Felixe, který je nedílnou součástí filmové historie. Kočky oficiálně neměly jména, aby si k nim vědci nevytvořili bližší citový vztah – počítalo se totiž s tím, že experiment může dopadnout špatně a zvířata uhynou.

Regulérní kočičí výcvik

“Před tím Francie poslala do kosmu několik potkanů. Následně vědci v Centre d’Enseignement et de Recherches de Médecine Aéronautique “naverbovali” do přísného tréninkového programu čtrnáct koček. Černobílá, původně toulavá kočka, později pojmenovaná Félicette, vyhrála zlatý lístek,” uvádí Smithsonian Magazine, časopis prestižního muzea Smithsonian.

Jednalo se o regulérní výcvik. “Čtrnáctku vědci na let chystali několik měsíců. Denně byly kočky třeba na hodinu až dvě zavřené v krabici v kabině, která simulovala zvuk rakety. Kočky vědci usazovali také do odstředivek, aby si vyzkoušely přetížení. Zvířata všechno absolvovala s elektrodami nasazenými v lebce,” nastiňuje francouzský server Slate.

Smutný konec

Dva měsíce po návratu na Zem ji odborníci utratili, aby vědecký tým mohl prozkoumat její mozek,” uvádí web Smithsonian Magazine.

Lajka jako první na oběžné dráze

Zřejmě nejznámějším zvířetem ve vesmíru se stala Lajka. Fenka toulavého křížence, kterou Sovětský svaz vyslal do kosmu v roce 1957 byla prvním tvorem, který se dostal na oběžnou dráhu Země.

Zpět na zem se nevrátila, s čímž se také počítalo. V té době ještě nebyla technologie tak vyvinutá, aby bylo možné dostat pejska zpět v pořádku na Zem. Zvíře bylo v plánu otrávit, ale Lajka zemřela ještě před tím na přehřátí.

Koktejl - další články

Doporučujeme