Lukáš Hejlíček: Zakládáme si hlavně na českých ozdobách, protože jsou krásné a nejkvalitnější

1. prosince 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Florista Lukáš Hejlíček (Foto: Frekvence 1)

Máme za sebou první adventní neděli. Všichni postupně pečeme cukroví, zdobíme své příbytky a snažíme se, aby na tento jediný den v roce bylo všechno dokonale připravené. Jaké trendy ale letos mezi floristy frčí? Které barvy, ozdoby vévodí letošním svátkům? A jak pečovat o adventní věnec, aby nám vydržel co nejdéle? O tom jsme si na Frekvenci 1 povídali s předním floristou Lukášem Hejlíčkem.

Barvy a motivy letošních Vánoc

Poslední tři roky byly hlavně ve znamení barev bílé. Frčelo hlavně to co se lesklo nebo třpytilo. “Letošní rok je trošku jiný. Vracíme se k typickým Českým vánocům. Takže jde hlavně červená, zlatá, láhvově zelená a přírodní materiály, jako dřevo. Také hodně lidí zdobí pravým chvojím a jedlí,” uvedl florista Lukáš Hejlíček. Lidé taky hodně využívají motivy Josefa Lady. “Ty používají na různé obrázky nebo čokolády mají jeho přebaly,” dodal.

Bohužel k slaměným ozdobám, se lidé až tak nevracejí a zůstávají nadále věrni foukanému sklu. “Zakládáme si hlavně na českých ozdobách, protože jsou krásné a jsou jedny z nejkvalitnějších a skvělé je, že se dají sehnat za podstatně normální ceny,” říká florista. Také ozdoby z Milána jsou jedny z nejlepších, ale tam už je podle Hejlíčka cena úplně někde jinde.

Ozdoby bychom měli mít sladěné jak s interiérem, tak exteriérem. “Nejprve se vytvoří věnec na dveře a potom se k němu ladí i adventní věnec, který máme doma na stole,” popisuje. Mezi další trendy můžeme letos zařadit i paví peří. “Paví peří používáme letos hodně. Dáváme ho jako základ do vánočních stromků. Vypadá to totiž moc zajímavě, dají se v něm propojit všechny barvy,” říká florista.

Jak správně udržovat adventní věnec?

Správně bychom měli dbát na to aby věnec měl dostatečnou vláhu, protože chceme, aby nám co nejdéle vydržel. “Z toho důvodu se ty větvičky napichují do takových podložek, které jsou napuštěné vodou,” uvádí Hejlíček. “Druhá varianta je, že pokud jej máte celou dobu na stole, tak se pak na tu štědrovečerní tabuli udělá nový, který je řezaný z kytek, taky se tam dávají čtyři svíčky. Je to pak čerstvé a vypadá to pěkně,” dodává.

Podle Hejlíčka si své domovy Češi zdobí vkusně a decentně. “Chtějí to mít hezké, citlivé, aby to nějak vypadalo. Máme to opravdu takové jednoduché, i když je to hodně nazdobené, ale je to pořád v jednoduchosti a přechází to často do těch odstínů,” doplnil.

Samotný florista si zdobí dům a interiér už 14 dní až tři týdny před začátkem adventu. “Jinak bych to potom nestíhal, zakázek je pak hodně,” popisuje. “Hodně lidí pro inspiraci ale třeba používá Pinterest a tam jsou už ty domy nazdobené,” řekl na závěr.

Články - další články

Doporučujeme