Netradiční spor: Soud zamítl žalobu a krávy v bavorské vsi smějí dále mít zvonce

18. listopadu 2022·Články·ČTK

Krávy na jedné z pastvin ve vsi Greiling na jihu Bavorska smějí dále mít zvonce. Soud zamítl žalobu, ve které si sousedé jejich majitele stěžovali, že cinkání je příliš hlasité. Informoval o tom list Münchner Merkur na svých internetových stránkách. Obě strany se proti rozsudku mohou ještě odvolat.

Soud si kvůli sporu mezi manželským párem a sedlákem ze sousedství nechal vypracovat znalecký posudek. Měl stanovit, zda zvuk kravských zvonců nepřekračuje povolené limity hluku a zda by zvonce neměly mít jen některé krávy, jak požaduje manželský pár.

Soudce v odůvodnění rozsudku uvedl, že když se do Greilingu sám vydal, všiml si, že jde o zemědělskou obec, kde jsou nedaleko zástavby louky, na kterých se pasou ještě větší krávy s většími zvonci než na pastvině, o kterou ve sporu jde. Povolený hlukový limit překročen nebyl.

Podobný případ v bavorském Holzkirchenu zaměstnával soudy celá léta. Skončil u vrchního zemského soudu v Mnichově, kde se předloni znesvářené strany dohodly, že zvonce budou mít nejvýše tři krávy ve stádu, budou mít průměr do 12 centimetrů a že se krávy budou pást jen v určité části louky.

Články - další články

Doporučujeme