Plzeňský kraj podpoří útulky, chce vytvořit registr toulavých psů

5. března 2019·Články·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Plzeňský kraj vyhlásil nový dotační program pro psí útulky v regionu. Jeho cílem je podpořit jejich provoz, získat informace o opuštěných nebo toulavých psech v obcích a vytvořit koncepci kvalitní péče ve všech 17 útulcích. ČTK to v úterý řekla krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS).

Chceme v řádu měsíců sestavit registr. Psi, ač jsou často čipovaní, tak nejsou nikde evidovaní, protože registraci musí zajistit majitel zvířete, k čemuž občas nedochází. Takže pes je očipovaný a my stejně nevíme, komu patří,” uvedla. Díky databázi to bude jasné. Na obec se pak může obrátit třeba člověk z Ostravy, který si bude chtít psa z útulku vzít. Podle Trylčové už některé registry fungují, ale nejsou propojené.

Obce budou mít díky dotaci zaplacené tři dny pobytu psa v útulku, očipování a prohlídku veterinářem. Zvíře se pak dostane do krajského registru, kde si ho také může majitel dohledat. “Chceme také zjistit, jak je s těmi psy dále nakládáno. Měli jsme tu řadu žádostí o podporu, ale bylo to nekoncepční,” uvedla radní. Útulky, které musí mít podepsanou smlouvu s obcí, budou pro kraj evidovat, o kolik psů se staraly a jak dlouho.

Za pobyt v útulku platí podle zákona obec, která je povinna se o psa postarat. Trylčová předpokládá zlepšení spolupráce mezi útulky a obcemi. Některé ze 17 útulků patří obcím.

V Plzni je podle náměstkyně hejtmana Marcely Krejsové (ODS) čipování psů povinné. Databáze je na obvodech, protože majitelé musí platit poplatky. “Není to ale povinnost, je to vyhláška obce. Ne všechny obce psy zpoplatňují,” uvedla. Některé zase nepožadují čip.

Na nový dotační program vyčlenil letos kraj 1,5 milionu korun, což by mělo podle radní stačit až na 500 psů ročně.

Podle Trylčové existují nezvladatelní psi, ale pro ně v regionu žádné zařízení není. “Jsou v některých jiných krajích a měli bychom s nimi navázat nějakou spolupráci,” dodala.

Články - další články

Doporučujeme