Poznáte muže na fotografii? Tento Kanaďan navždy změnil tvář NHL

1. listopadu 2019·Články·Barbora Pisingerová

Před šedesáti roky si kanadský brankář Jacques Plante nasadil na hlavu masku. Ne, nebyla halloweenská, zato navždy změnila tvář NHL.

Dnes jsou již masky brankářů neoddělitelnou součástí hokeje. Nebylo tomu tak ale vždy. Jako první si ji nasadil gólman Jacques Plante přesně před 60 lety. Kanaďan si za svůj krok tehdy vysloužil silnou kritiku. Lidé mu nadávali do zbabělců a maska se jim zdála ohavná.

Plante nastoupil 1. listopadu 1959 za Montreal Canadiens proti New York Rangers. Stačila jedna ostrá rána Andyho Bathgatea a puk brankáři prakticky rozpáral spodní část obličeje. Ošklivá rána se táhla kolem nosu až k ústům a silně krvácela.

Plante si tehdy jen na chvíli odskočil do šatny, kde mu šrám zašil doktor. Už po dvaceti minutách stál znovu na ledě – na hlavě měl ale něco, co všechny přítomné šokovalo.

Hokejista totiž připustil, že se do hry vrátí, jen pokud bude mít na hlavě ochrannou masku. Tu nosil běžně při trénincích, protože trpěl na záněty dutin. Během zápasů mu ji ale trenér Toe Blake zakazoval. Myslel si tehdy, že mu omezí zorné pole a zhorší jeho schopnosti.

Nic takového se ale nestalo. Plante Blakeovi dokázal, že je špičkový brankář v masce i bez ní. A po něm následovali další.

Články - další články

Doporučujeme