Rakousko chce kvůli uprchlíkům obnovit kontrolu hranic! Bude to prý brzy potřeba

4. července 2017·Články·Redakce

čtk

Rakousko "velmi brzy" obnoví kontroly s pomocí vojáků na své hranici s Itálií v případě, že se nynější zvýšený příliv migrantů opět nezpomalí. Sdělil to rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil webu vídeňského deníku Krone.

“Očekávám, že hraniční kontroly a pomocná mise (armády) budou brzy zapotřebí,” řekl Doskozil s tím, že 750 vojáků je připraveno vyrazit s čtyřmi obrněnými vozidly na hranici již o nastávajícím víkendu. V případě nutnosti je armáda připravena postavit i hraniční plot.

Itálie je nyní hlavní vstupní branou migrantů do Evropy. Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky se většina migrantů snaží na starý kontinent dostat ze břehů severní Afriky přes Středozemní moře. Od počátku roku do země tímto způsobem dorazilo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přes 84.800 migrantů, což je asi o pětinu víc oproti stejnému období v loňském roce.

Evropská komise dnes plánuje představit konkrétní kroky, kterými chce rychle ulevit Itálii, zasažené migrační krizí. Návrhy by se měly stát základem pro rozhodnutí o rychlé pomoci jihoevropské zemi, které by měli udělat ministři vnitra EU na svém neformálním jednání koncem týdne v estonském Tallinnu.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme