Roman Prymula: Funkci ministra jsem nemohl odmítnout. Je to ale tak trochu sebevražedná mise

24. září 2020·Články·Barbora Pisingerová

Roman Prymula (Foto: Frekvence 1)

Česká republika má od pondělí 21. září nového ministra zdravotnictví, kterým je epidemiolog Roman Prymula. Ten v pořadu Press klub na Frekvenci 1 popsal, jak probíhalo domlouvání, jmenování do funkce i jak svůj nový úkol vnímá. 

Ještě před nedávnem v éteru rádia Frekvence 1 Roman Prymula prohlašoval, že na ministerské křeslo nemá žádné ambice. Daleko raději by se prý věnoval odborné činnosti. Nakonec vše ale dopadlo jinak a on o pouhých několik týdnů později vedení ministerstva nakonec převzal.

“Ještě v průběhu minulého týdne jsem o něčem takovém naprosto neuvažoval a nedovedl jsem si to představit. Pak se ta situace vyhrotila do pozice, kde jsem tu nabídku dostal, a bylo mi jasné, že ji dost dobře nemohu odmítnout. Protože v této situaci, kdy nastává téměř krizový stav, který je nutné urgentně řešit, bych si z hlediska své profese a z hlediska svého vzdělání těžko mohl říct, že ne,” uvedl pro Frekvenci 1 Prymula.

Svou novou roli vnímá epidemiolog s velkým respektem. “Je mi jasné, že je to téměř sebevražedná mise, že je tady úspěch naprosto nepredikovatelný a že na devadesát procent se to beze zbytku nepodaří, ale udělám pro to vše a nakonec jsem do toho šel,” popsal.

Celý proces byl přitom velmi rychlý. Adam Vojtěch svou rezignaci oznámil v pondělí na tiskové konferenci, ještě tentýž den ho ve funkci vystřídal Roman Prymula. Rozhodnutí, že funkci přijme, prý epidemiolog učinil již během prvního rozhovoru s premiérem, ačkoli mu Babiš nabídl čas na rozmyšlenou.

“Začali jsme o tom diskutovat během víkendu. Je to velmi čerstvá záležitost a celý ten proces proběhl neuvěřitelně rychle. Od pobytu na Hradě, kde pan prezident provedl koncentrované jmenování – nejdřív jsme měli  klasický pohovor, který on dělá s nastupujícími kandidáty, a pak proběhl vlastní akt –  to všechno trvalo poměrně krátkou dobu. Já jsem od rezignace pana ministra stanul v Lánech za šest hodin,” uvedl nový ministr.

Články - další články

Doporučujeme