Roman Prymula: První dávky vakcíny by tu měly být už před koncem roku

2. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Foto: archiv Frekvence 1

Covid-19 neustále hýbe společností. Od začátku září musíme na úřadech, v dopravě a na vnitřích akcích, nad sto osob, nosit roušky. Jak na tom momentálně je Česká republika, jaký bude vývoj epidemie na podzim a kdy můžeme očekávat vakcínu. K situaci se v pořadu Press klub na rádiu Frekvence 1 vyjádřil epidemiolog Roman Prymula.

Na některých místech zase nosíme roušky. Situace v ČR se ale zdá být docela příznivá, počty nakažených během víkendu klesly. “Došlo k poklesu, který je dán logicky víkendem, ale ten víkend nebyl úplně příznivý, protože na poměrně malých počtech tady bylo téměř 300 případů,” uvedl epidemiolog Roman Prymula. “Jedinou výjimkou, kterou můžeme brát jako pokles  je to dnešní pondělí, kde bylo méně případů. Bylo jich kolem 250, ale to si myslím je určitý artefakt, protože obecně v tuhle chvíli očekáváme, že ty nárusty tady budou,” dodal.

V nemocnicích počty nemocných jsou třikrát nižší než na začátku epidemie. To situaci podle Romana Prymuly výrazně uklidňuje. “Ten průběh klinický je opravdu méně závažný. Na druhou stranu k tomu nárustu dochází a logicky pokud bychom tedy šli na nějaké vysoké počty, třeba na tisíc případů denně, tak ty počty budou poměrně rychle narůstat a bude i počet klinicky závažně nemocných v nemocnicích stoupat, ” uvedl. S teoriemi, že vir mutuje a není až tak závažný Prymula nesouhlasí. To si myslím, že není pravdou, protože ten virus má ochranné mechanismy, takže je schopen se opravovat a to co je jasné, je asi skutečnost, že ten virus se překvapivě lépe šíří ve srovnání s březnem, dubnem. Ale má mnohem nižší a méně závažné klinické příznaky,” řekl. Imunitu si člověk nevytvoří, ale promořenost stoupá.

Vakcína je podle Prymuly na dohled. “Ve dvou zemích už je vakcína, která neprošla klinickým zkouškami a přesto byla schválena. V Číně to byla vakcína pro armádu a v Rusku to je vakcína, která byla schválená sice pro obyvatelstvo, nicméně podle mě pod tlakem světové veřejnosti se změnila lehce ta strategie a bylo ohlášeno, že ta vakcína opravdu projde testováním fáze tři, asi na třiceti tisících subjektech a pak to bude zcela regulérní registrovaná vakcína,” řekl Prymula. “První dávky vakcíny by tu měly být už před koncem roku,” dodal.

Také pokud by se někdo nechal očkovat, tak by měl u sebe očkovací průkaz a tím pádem by roušku mít nemusel. “Já se určitě nechám očkovat, v řadě věcí nám to ulehčí a ti lidé, kteří budou očkování nebudou muset nosit roušky,” řekl epidemiolog.

Testy na koronavirus jsou poměrně drahé. Doporučená cena státem je sice 1700 korun, ale lidé obvykle platí za test až tři tisíce korun. Podle Prymuly je garantovaná cena za materiál a odběr, ale soukromé laboratoře si účtují více. “Myslíme si, že by ty ceny měly být daleko korektnější a já věřím, že během tří, čtyř týdnu by tu měly být testy, které se dostanou na polovinu původně deklarované ceny, to znamená budou pod tisíci korunami,” upozornil.

V dubnu zastavení ekonomiky stálo přes 4 miliardy denně.  “Musíme si uvědomit, že my jsme tady v březnu, dubnu dělali opatření, která byla velmi plošného rázu a která měla obrovské dopady na ekonomiku a když chceme tu ekonomiku nechat běžet, tak musíme dělat jiná opatření, která vypadají nákladně, ale ve srovnání s těmi ekonomickými ztrátami to jsou skutečně drobné,” řekl Prymula.

Podle Romana Prymuly by lidé neměli zanedbávat preventivní vyšetření. “Všichni ti, kteří potřebují standardní péči, prevenci, tak by k lékařům chodit měli, protože je nanejvýš nešťastné, že by zanedbali třeba onkologickou prevenci,” uvedl. “Ale covid-19 bychom podceňovat neměli,” dodává.

 

Články - další články

Doporučujeme