Tomáš Petříček: Od počátku covidové krize jsme zaznamenali propad obchodu, ale intenzivně pracujeme na zlepšení situace

23. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. (Foto: ČTK)

Německo se tento týden definitivně rozhodne, zda nás zařadí na seznam rizikových států. Slovensko už Čechy omezilo, ale Rakousko a Polsko zatím žádné opatření vůči České republice (ČR) neplánuje. Momentálně se test na covid, pokud mají namířeno do Německa, vztahuje na obyvatelé Prahy a Středních Čech. Mimo to Evropská rada tento týden projednávala sankce pro Běloruský stát. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Zatím není jisté, jestli Německo vloží Českou republiku na seznam rizikových států. “V tuto chvíli platí to, že Praha, Střední Čechy na tom seznamu rizikových oblastí jsou. To pro občany Středočeského kraje nebo z Prahy znamená, že do Německa mohou pouze pokud se prokáží testem a německé úřady nebo německá policie je může namátkově kontrolovat, jestli náhodou nepřijíždí právě z těchto dvou dotčených krajů,” popisuje Petříček. “To co se projednává je, že by ze zbytku ČR občané mohli do Německa také jen s platným testem,” doplnil ministr.

Ministr ale podotýká, že se snaží s Německem vyjednat různé výjimky. “Já jsem včera v průběhu jednání rady hovořil se svým německým kolegou, že především bychom byli rádi, pokud k tomu Německo přikročí tak, aby tyto omezení, pravidla se nevztahovaly například na pendlery, žáky, kteří jezdí do Německa do školy a také, aby to mělo malý dopad na příhraniční pohyb,” řekl ministr zahraničních věcí. Lidé za hranice jezdí nejčastěji nakupovat. Pokud by se pohyb zakázal, tak by to podle Tomáše Petříčka mohlo negativně ovlivnit ekonomiku.

“Od počátku covidové krize jsme zaznamenali bohužel propad obchodu. Intenzivně ale pracujeme na tom, aby se ta situace zlepšila, aby jakékoli opatření do budoucna na vzájemný chod neměly tyto opatření takový vliv,” sdělil ministr. Z toho důvodu se nesmí narušit zásobování.

Další země zatím opatření nechystají. “Situace se aleskutečně velmi rychle mění a nemohu garantovat, že zítra, pozítří budeme oznamovat, že jiná země o tom přemýšlí, nebo dokonce o tom rozhodla,” podotýká Petříček. “Nemám pocit, že by covidovou situací, pověst naší země utrpěla. Skutečně ta situace se v průběhu celého roku mění. Některé státy si prošly v jednom období velkým přírůstkem nakažených, nyní se ta situace zase u nich uklidnila, my bohužel v tuto chvíli čelíme těm vysokým přírůstkům,” dodal.

V pondělí rezignoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a na jeho místo nastoupil epidemiolog Roman Prymula. “Věřím, že je to člověk, který může přivést různá opatření, která budou razantní, ale myslím si, že v tomto případě se k tomu musí přistupovat rozumně,” řekl Petříček.

Evropská rada se tento týden neshodla na zavedení sankcí proti Běloruskému režimu. “Jednali jsem o tom víc jak měsíc a bohužel se nenašla jednomyslnost, tudíž je ten členský stát odmítl,” popsal sklesle situaci ministr zahraničních věcí. Evropská unie, chtěla zavést sankce Bělorusku, aby vyjádřila určitý politický a diplomatický tlak a svůj postoj k dění v Bělorusku. Kde již několik týdnů probíhají demonstrace na kterých dochází ke střetu občanů s policií.

Články - další články

Doporučujeme