Tomáš Tuhý: V případě zjištění porušení nařízení jsou sankce na Slovensku opravdu vysoké

25. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Český velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý (Foto: Frekvence 1)

Jak je to s cestováním na Slovensko? Co všechno musíte absolvovat, abyste prožili pobyt u našich sousedů v pohodě? Je stále potřeba test? Aktuální informace ohledně cestování na východ pro Frekvenci 1 přinesl český velvyslanec Tomáš Tuhý.

Na Slovensko může kdokoli, ale musí být obeznámen s aktuálním stavem země. “Aktuálně na Slovensku není úplně volný průjezd a je potřeba se na to samozřejměpřipravit,” uvádí velvyslanec Tomáš Tuhý. Lidé by se měli v každém případě nechat otestovat PCR testem, který nebude starší než 72 hodin. “To znamená, aby byli vybaveni tímto potvrzením, protože budou se muset prokazovat,”  popisuje. Pokud by jej člověk, který vstoupí na slovenské území neměl, tak se musí zaregistrovat na příslušných webových stránkách a podstoupit izolaci, která trvá do doby, než se udělá nový test. “V případě, že jsou potom bezpříznakoví tak mohou pokračovat ve svém pobytu na území Slovenska,” doplnil velvyslanec.

Česká republika se spolu se Slovenskem dohodla, že kontroly budou probíhat namátkově. “V případě zjištění porušení nařízení jsou sankce opravdu vysoké,” říká Tuhý. Policisté vás mohou vyzvat v podstatě kdykoli k tomu, abyste jim předložili patřičné dokumenty.

Tuhý již na Slovensku několik let žije a podle něj jsou lidé v přístupu věcí ohledně koronaviru zodpovědnější. “Velmi důsledně dbají na dodržování těch opatření,” popisuje. “Samozřejmě vnímáme i různé skupiny, které vyjadřují nesouhlas s opatřeními, ale na druhou stranu se ve městech setkáváte, že občané nosí roušky i na volném prostranství, což je místo, kde mají možnost mít roušku sundanou,” dodává český velvyslanec. V uvolňování opatření jsou pak naši sousedi velmi opatrní.

Články - další články

Doporučujeme