Tři pětiny rodin splácejí nějakou půjčku! Každá desátá má problém se splácením

11. května 2017·Články·Redakce

Tři pětiny rodin v Česku splácejí nějakou půjčku. V průměru si půjčily 536.000 korun. Průměrná měsíční splátka pak činí 6700 korun. Třetina rodin ale neví, jak by případné problémy se splácením řešila. Dvě třetiny rodin by požádaly o pomoc příbuzné, nebo si vzaly na srovnání dluhů další úvěr. Ukázal to průzkum, který pro Charitu ČR a katolickou církev provedla agentura IBRS. Výsledky dnes novinářům představila socioložka České biskupské konference Kateřina Pulkrábková.

“Každá desátá rodina má problémy se splácením závazků. Kritická hranice příjmu, pod kterou se většina rodin cítí špatně zajištěna, je v průměru 24.000 korun čistého měsíčně,” upřesnila Pulkrábková.

Do výzkumu se zapojilo 1212 lidí. Jako velmi dobré hodnotí své zajištění desetina z nich. Třetina označuje svou situaci za spíš dobrou. Téměř pětina rodin přiznává, že si některé věci musí odepřít. O špatném zajištění pak mluví členové každé páté rodiny s dětmi. “V absolutních číslech jde celkově o 233.000 rodin z celé České republiky,” zdůraznila socioložka.

Vliv na finanční situaci domácnosti má věk rodičů, počet potomků a také úplnost rodiny. Větší problémy mají rodiče nad 40 let, rodiny s více dětmi a samoživitelky a samoživitelé. Záleží také na vzdělání, povolání a výdělcích.

Rodinný rozpočet z nutných výdajů zatěžují nejvíc náklady na bydlení a jídlo. Naopak částky za zdravotní péči jako nezvladatelnou zátěž rodiny nevnímají. Téměř pro tři čtvrtiny rodin je problematické pořídit si auto. Týdenní dovolenou v cizině nezvládne 57 procent rodin. Do zlepšování bydlení a jeho rekonstrukce by se nemohlo pustit 56 procent rodin.

Výdaj 10.000 korun by dvě třetiny rodin pokryly z úspor. Částku 30.000 korun by mohly vzít z naspořených peněz dvě pětiny rodin. Sumu 70.000 korun by mohlo z úspor případně použít 22 procent rodin.

Nějakou půjčku má 59 procent rodin. Se splácením má problém 11 procent domácností, častěji se to týká rodičů nad 40 let a samoživitelů a samoživitelek. Pokud by lidé nebyli schopni splácet dluhy, nejčastěji by se obrátili na rodinu a známé, ale také na banky. “Polovina rodin zná někoho, kdo si na splácení dluhů bere další půjčky,” podotkla Pulkrábková.

Zhruba tři čtvrtiny rodin míní, že by ohroženým chudobou měl pomáhat úřad práce a neziskové organizace. Dotázaní vidí jako nejúčinnější pomoc snížení daní pro “živitele rodin”, možnost získat sociální bydlení i potravinovou a materiální pomoc.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme