V Americe zkoušejí jinou střídavou péči. Po rozvodu nependlují děti ale rodiče!

8. června 2017·Články·Redakce

shutterstock

Ne jeden z rodičů, ale děti zůstávají po rozvodu bydlet doma a máma a táta se u nich střídají. O jiném modelu střídavé péče se v internetovém vydání listu The New York Times rozepisuje novinářka Beth Behrendtová, která ho sama praktikuje. Říká mu nesting, z anglického výrazu nest (hnízdo), a připravuje o něm knihu.

“Tenhle systém není pro všechny, ale není důvod neuvažovat při rozvodu o alternativách tradičního modelu,” píše Behrendtová. K tomu jejímu je podle ní potřeba dohoda s partnerem, nebýt přecitlivělý na svou intimní zónu a dobrá organizace. Francouzský server Rue 89 dodává: mít hodně peněz (každý platí jeden a půl nájmu) a štěstí na chápavé a tolerantní nové partnery.

Děti a všechny jejich věci zůstávají v domácím hnízdě, jakési centrále, a rodiče k nim střídavě přilétají a odlétají jako ptáci. Rozvodový zákon takové uspořádání nenabízí a páry se o něm s pomocí právníků dohadují mimosoudní cestou. Podle americké rodinné právničky Anity Ventrelliové se tento fenomén začal objevovat asi před deseti lety. Často představuje když ne trvalé, tak přechodné řešení během rozvodového řízení.

“Už je to třicet let, ale celý život nezapomenu na svou mladší sestru, jak se pokaždé, když jsme se měly přesunout, rozplakala a nebyla k utišení. Bylo to hrozné,” reagovala prý na vyprávění Behrendtové o jejím rodinném uspořádání žena, která sama pochází z rozvedené rodiny. “To mne ujistilo, že děláme správnou věc,” uzavírá novinářka.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme