Češi milují detektivky. Jak u diváků uspěla nová kriminálka Docent s Ivanem Trojanem?

6. února 2023·Zábava·Redakce

Docent (Zdroj: se souhlasem České televize)

Jaký je nejoblíbenější televizní, ale i knižní žánr u Čechů? Rozhodně to jsou detektivky. A Česká televize si teď jednu nachystala. V hlavních rolích se představí Ivan Trojan, Tereza Ramba, Ondřej Vetchý či Marek Taclík. A pod tím vším je podepsaný režisér Jiří Strach. Jak první díl obstál? Rádi vám na to odpovíme.

Ivan Trojan v novém třídílném seriálu České televize hraje docenta Stehlíka, který nesnáší zbraně, konflikty a násilí a všechno řeší trochu jinak, než ostatní policisté. V jeho rodině se policejní uniforma skoro dědí a on našel útočiště na policejní akademii, kde se zabývá profilováním pachatelů. Jenže jeho místo zničehonic zruší a přeřadí ho na pražské oddělení vražd.

Zde šéfuje vznětlivý Milan Šera v podání Ondřeje Vetchého. Mezi jeho kolegy patří Monika Fousková v podání Terezy Ramby a dva vyšetřovatelé, kterým se přezdívá Dvojčata  – Marek Taclík a Matěj Hádek. Šera se sem nehodí nejen zkušenostmi, ale i povahou a navíc by odchod do civilu nemusel zvládnout jeho tatínek.

Postava docenta byla Trojanovi napsána přímo na tělo. „Ivan přistupuje ke každé roli s mimořádnou péčí a odpovědností, tentokrát se mi ale zdálo, že to vzal ještě vážněji, než kdy jindy,“ říká režisér Jiří Strach. Na scénáři se podíleli Josef Mareš a Jan Malidna, kteří jsou podepsáni i pod úspěšnými Případy 1. oddělení.

View this post on Instagram

A post shared by Česká televize (@ceskatelevize)

V Docentovi jsou ale případy vymyšlené, oproti Případům, kdy se jednalo o reálné příběhy. A vypadá to, že divákům se nová detektivka líbila. Ocenili především Terezu Rambu, jejíchž Fousková je vysoce problémová policistka a nevycválaná kapitánka, která dříve myslí, než jedná. „Skvělé! Ivan Trojan skvělý, Tereza hustá a Ondřej od půlky,” ocenil jeden z diváků a další se k němu přidávají. „Líbilo, Tereza Ramba je tam šílená,” dodávají další. Docent má mít dohromady tři díly, na ten další se můžete těšit v neděli večer.

Zábava - další články

Doporučujeme