Co je špatně v seriálu První republika? Historik poukázal na vtipné nepřesnosti

8. července 2021·Zábava·Barbora Pisingerová

Seriál První republika. Foto: se souhlasem ČT

Na českých obrazovkách se každý čtvrtek opět objevuje seriál První republika. Málokterý divák má ale tak dobré historické znalosti, aby mohl posoudit, zda opravdu všechno odpovídá tehdejším poměrům. Naštěstí to za diváky udělal historik Libor Vykoupil, který poukázal na některé trochu komické nepřesnosti. 

Česká televize do svého vysílání opět nasadila oblíbený seriál První republika, který mohou diváci přes léto sledovat každý čtvrtek. Většina laiků ale historický příběh hltá nadšeně i s chybami. Historik Libor Vykoupil se na příběh zaměřil pro všechny, jejichž vzdělání má v oblasti historie nějaké mezery, a poukázal na to, v čem má rezervy.

Realitě podle odborníka vůbec neodpovídaly například scény z veřejného domu. “Prosím pěkně, vkus lidí se v čase mění. Tehdy letěly dámičky spíše při těle, přečtěte si Švejka, a přitom šik díky korzetům. I když už na sobě neměly skoro nic, korzet zůstával jako poslední linie opevnění. Tady poskakují moderní vychrtlá strašidla, jež by tehdejší pánové spěchali především vykrmit. Také by je oblékali, protože doba byla prostě pokrytecká,” komentuje Vykoupil s tím, že korzet byl zkrátka všudypřítomný.

Jiný způsob oblékání a vrstvení oděvu měl vliv i na to, jakým způsobem se lidé pohybovali. “Dámy si tím pádem jinak sedaly, jinak se zvedaly ze židle, měly jiné držení těla i jinak chodily. Navíc nevycházely na ulici bez atributů, jako je klobouček či rukavičky. Když paní Štěpánková vyběhne jako od požáru, má to dokládat její duševní pohnutí, ale je to blbost. Dáma by raději uhořela, než by ji viděli rozcuchanou a bez klobouku. Na druhou stranu služka z venkova přijíždí roku 1918 do Prahy v módním kloboučku let třicátých,” popsal nedostatky.

Nepřesnosti jsou podle historika i ve způsobu, jakým se do příběhu promítá první světová válka. “Již přes čtyři roky zuří válka, Rakousko nechává odmaturovat sotva osmnáctileté chlapce a obratem je šikuje na frontu. Jen u Valentů se fláká trojice mladých mužů. A ten čtvrtý, ztracený a znovu nalezený, je vlastně zběh. Válka skončila pro všechny stejně, a ne že si rychle odbudeš léčení ze zásahu plynem a hajdy domů, zatímco ostatní ještě trčí ve Francii. Návrat hlavního hrdiny je předčasný, a proto podivný, i když nažehlený. Prostě na některých lidech utrpení z let války nepoznat,” rýpl si odborník.

Zábava - další články

Doporučujeme