Fotograf zachytil překrásný opuštěný zámeček. Krátce poté sídlo vyhořelo

4. dubna 2020·Zábava·Barbora Pisingerová

Foto: Bored Panda, Instagram / romainthiery

Cenami ověnčený fotograf Romain Thiery se ve své práci rád věnuje opuštěným sídlům. Před pár lety se mu ale povedl výjimečný kousek. Ve Francii totiž nafotil po léta opuštěný zámeček Château de Le Quesnel jen krátce před tím, než celé sídlo lehlo popelem. Uhrančivé fotografie se nyní rozhodl zveřejnit na internetu. 

Francouzský fotograf Romain Thiery cestuje kvůli své práci po celé Evropě. Právě v jeho domovině se mu ale shodou okolností podařilo něco, co mu všichni kolegové mohou závidět. Na svých snímcích totiž zvěčnil léta opuštěnou památku jen krátce předtím, než celý objekt pohltil požár.

Thiery se ve své práci zaměřuje na místa, která jsou už dlouhá léta opuštěná. Takzvaný urbex (z angl. urban exploration, neboli poznávání měst) je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Spočívá v tom, že se dobrodruzi vydávají do opuštěných objektů vytvořených lidskou rukou, ve kterých se zdánlivě zastavil čas. Mezi nejdůležitější zásady “městských poznavačů” patří nic po sobě na místě nezanechat, ale ani nic neodnášet a s ničím nehýbat.

Zámeček Château de Le Quesnel, který na svých fotkách Thiery zachytil, pochází z 18. století. Komplex o rozloze 700m2 byl za světových válek využíván Němci a poté opuštěn. Po válce ještě prošel rekonstrukcí, život už se do něj ale nikdy nenavrátil a po desítkách let památka zchátrala.

Thiery se na místo dostal v roce 2018. Takové snímky, jako tehdy on, už ale dnes bohužel nikdo neudělá, protože krátce poté celý zámek vyhořel. Fotograf nyní zveřejnil své snímky na sociálních sítích.

Zábava - další články

Doporučujeme