Lidé se strefují do ostravského památníku. Vidí v něm díru po kulce i řitní otvor

11. prosince 2020·Zábava·Barbora Pisingerová

Před poliklinikou FN Ostrava byl 10. prosince 2020 odhalen památník obětem loňské tragické střelby. Zemřelo při ní sedm lidí, dva další byli zraněni. Umělecké dílo evokuje černou díru. Foto: ČTK

Před budovou polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava byl ve čtvrtek 10. prosince odhalen památník obětem loňské tragické střelby, při níž přišlo o život sedm lidí a další dva byli vážně zraněni. Umělecká plastika z dílny sochaře Lukáše Dvorského má představovat černou díru neboli mrtvé slunce. Jak už to tak bývá, lidé v ní ale vidí něco docela jiného. 

Ve čtvrtek byl před Fakultní nemocnicí Ostrava s velkou pompou odhalen památník, který má připomínat oběti loňské střelby. Více než 600 kilogramů vážící bronzová plastika má představovat černou díru, tedy mrtvou hvězdu. Řada lidí v ní ale vidí něco docela jiného. Některým připomíná morbidní díru po kulce, jiným dokonce řitní otvor nebo polní latrínu.

Snímky z odhalení plastiky na Twitteru sdílel ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). “Vytvořit dílo, které bude důstojně a přitom citlivě k pozůstalým připomínat tak hrůznou událost, jistě nebylo jednoduché. Myslím, že se povedlo najít symbolické umělecké vyjádření, které nedovolí zapomenout na sedm zbytečně vyhaslých životů,” uvedl.

Mnoho obyvatel Ostravy i jiných krajů si ale myslí něco docela jiného. “Ovšem to jak to hodnotí občané Ostravy, to je k pláči, pane Macuro. Radši to ani na sítích nečtěte, bude vám smutno,”okomentoval příspěvek například Jan Krompolc z kapely Ptakustik.

Nevkusná díra po kulce

“Divíte se? Ve mě to třeba evokuje díru do kovu po kulce, což je vzhledem k souvislostem docela nevkusné,”komentovala další diskutující.

Macura se proti kritice ohradil. Umění a jeho vnímání je podle primátora věc veskrze subjektivní a proto je potřeba, aby umělecké instalace ve veřejném prostoru procházely procesem transparentních soutěží, jako se stalo i v tomto případě.

Památník pro lidi

S tím řada diskutujících souhlasila, názor obyvatel by ale podle nich neměl být úplně opomenut. “Z pohledu obyčejného občana by měl památník být přece jen hlavně pro lidi, proto by možná bylo lepší o takových věcech nechat rozhodnout částečně i občany. Neznám nikoho, komu se tento památník líbí, a to je škoda,” stála si za svým jedna z diskutujících.

Primátor se ale oblomit nenechal. “No vidíte, každý žijeme v nějaké sociální bublině. Já mám ze svého okolí na památník naopak vesměs pozitivní reakce. Proto jsem velmi skeptický k myšlence, aby o uměleckých dílech rozhodoval vox populi. Nerozhodujeme o výzdobě vánočního stromku. Nechme to fakt na odborné porotě,” vzkázal Ostravanům.

Zábava - další články

Doporučujeme