V New Yorku vznikl vznášející se ostrov, jeho realizace vyšla skoro na šest miliard

30. května 2021·Zábava·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Jako vznášející se ostrov vypadá nový park a multifunkční prostor, který byl v minulých dnech otevřen na jihozápadním pobřeží Manhattanu v New Yorku. Jedinečné místo se otvírá po čtyřech letech příprav a budování.

Autoři jedinečné urbanistické dílo s výraznými skulpturálními rysy jsou z renomovaného britského ateliéru Heatherwick Studio. Místo nese název Little Island, tedy Malý ostrov, ale během příprav mu přezdívali Dillerův ostrov. Park, který spočívá na několika desítkách pilířích, vystupují z řeky Hudson. Projekt je podle investora, mediálního magnáta Barryho Dillera, který za realizaci zaplatil v přepočtu skoro 5,5 miliard korun.

Na místě ostrova byla původně jen nevyužívaná část nábřeží s označením Pier 54, tedy molo 54. Právě jeho pilíře projekt moderním architektonickým jazykem imituje a připomíná. “Mezi zajímavosti ostrova jsou cestičky, které se různě klikatí. Někteří lidé je označují jako meditativní, protože na nich brzy zjistíte, že zpomalujete, abyste se stihli pokochat krajinou ostrova a užili si výhledy z něj,” řekla Trish Santini, výkonná ředitelka společnosti Little Island.

Ostrov je přístupný po dvou mostech. Sloužit bude nejen jako park, ale také jako prostor pro různá vystoupení. Zábava v podobě hudebních, tanečních i divadelních představení by měla začít v polovině června. Rodinná nadace Barryho Dillera a jeho manželky, návrháři Diane von Furstenberg, bude platit za údržbu příštích dvacet let. Diller také postavil podnikové sídlo IAC / InterActiveCorp poblíž High Line v budově navržené proslulým architektem Frankem Gehrym.

Zábava - další články

Doporučujeme