V tom aby se kočka vyznala! Znáte kočičí chutě?

13. listopadu 2019·Zábava·Redakce

Na světě snad není mlsnější zvíře, než kočka. Má dokonale vyvinutý čich, který je pro ni nejdůležitějším ukazatelem při rozpoznávání potravy.

Vyznat se v kočičích chutích, to je oříšek!

Mlsný čich

Říkáme, že kočka má mlsný jazýček, ale on je to spíš mlsný čich. Ten je pro kočky u výběru jídla naprosto určující. Často potravu pouze očichají, a když jim nevoní, vůbec se jí nedotknou. Jejich čich je tak dokonalý, že poznají třeba i malý prášek, který schováte do plátku šunky. Kočku neoblafnete.

Nepozná sladké

Na rozdíl od psů a lidí neumějí kočky rozeznat sladké, nemají chudinky pohárky na sladké chutě. Proto také mnoho koček neholduje mléku, které obsahuje mléčný cukr (laktózu). Kočka pozná slané, hořké a kyselé. Kočky jsou hlavně masožravci, ale nemají rády kyselou a hořkou potravu. Proto nesežerou dva dny starou šunku, která je lehce nakyslá. Kočkám nezkoušejte dávat čokoládu, je pro ně toxická kvůli obsahu teobrominu.

Granule, granule

Je to jednoduché krmení. V posledních letech jsou granule kvalitní, takže můžete kočce dopřát krmení s vysokým podílem masa. Kvalitní granule neobsahují obiloviny, mají vyvážený poměr vitamínů a minerálů. Podíl bílkovin by měl být nad 30%. Vybírejte granule, které nemají vysoký obsah soli. Kočkám sůl sice chutná, ale škodí jejich ledvinám.

Kočky milují trávu

Pokud nemá kočka přístup na trávník, pořiďte jí ho alespoň domů do květináčů. Přispívá k správnému trávení a kočka také přestane okusovat ostatní květiny v bytě. Vyzkoušejte šáchor (Cyperus). Kočky ho milují a seženete ho v každém dobrém květinářství. Postavte ho na světlé místo, kam se kočka jednoduše dostane. Raději ne přímo na slunce, lepší je okno na sever. 

VIDEO: Jak nás vítá pes a jak kočka? To je rozdíl! Podívejte se

RADA FREKVENCE 1: Jak si vybrat tu pravou! Aneb kočka jako domácí mazlíček

VÝZKUM:Pes nebo kočka. Které zvíře nás udělá víc šťastnými?

Zábava - další články

Doporučujeme