Zdeněk Pohlreich: Jednoduché řešení nemám. Když je restaurace dobrá, lidé se vrátí

9. prosince 2020·Články·Barbora Pisingerová·Helena Šulcová

Zdeněk Pohlreich. Foto: Frekvence 1

Letošní rok je asi pro všechny české restauratéry něco mezi nepovedeným vtipem a noční můrou. Své si zažívá i jeden z nejslavnějších českých šéfkuchařů, Zdeněk Pohlreich (63). Ten pro Frekvenc 1 popsal, jak situaci zvládá i jaké má strategie do budoucna.

Zdeněk Pohlreich provozuje hned několik restaurací, problémy proto musel letos řešit hned na několika místech zároveň. V pořadu Press klub na rádiu Frekvence 1 připustil, že ztráty letos zažil opravdu obrovské. “Musel jsem propustit asi dvacet lidí,”přiznal v rozhovoru.

Do budoucna ale obavy o kulturu českých restaurací nemá. “Gastronomie je docela odolný obor a lidé mají velkou vůli přežít a nevzdávat se. Nejsem žádný fanoušek katastrofických scénářů. Někdo zkrachovat může. Záleží, jak byl připravený, jaké měl rezervy a jaký měl systém situaci řešit nebo jakou měl taktiku,” zapřemítal.

Nelegální otevínání hospod dovedu pochopit

Aby přežili, uchýlili se někteří majitelé hospod a restaurací k nelegálnímu otevírání svých provozoven. “Že by mi to bylo  sympatické, to úplně říct nemůžu, ale dovedu to pochopit,” nechal se slyšet.

“Chápu, že někdo chce ta nařízení, která občas působí chaoticky, nějakým způsobem zesměšnit. To si myslím, že je ta hlavní motivace. Neviděl bych to jako velikánskou tragédii. Myslím si, že každá prohibice vyvolává takovéhle akce, které jdou proti tomu. Do určité míry to dovedu pochopit,” uvedl podnikatel.

Jestli je restaurace dobrá, lidé se vrátí

O to, že by se lidé do podniků po jejich otevření už nevrátili, se slavný šéfkuchař nebojí. “Jestli je ta restaurace dobrá a neměla problémy před tím, tak si myslím, že by se tam lidé měli vrátit. Myslím, že lidé bez restaurací nemůžou úplně být,” uvedl Pohlreich. Zároveň ale dodal, že univerzální řešení na nalákání zákazníků zpět nemá – dost možná totiž ani neexistuje.

“Jsem v tom úplně stejně, jako vy. My se budeme snažit dělat ty nejobyčejnější věci nadprůměrně dobře a budeme doufat, že v tom uspějeme. Rychlé a jednoduché řešení nemám,” vzkázal kolegům.

Foto: archiv Frekvence 1

Články - další články

Doporučujeme