4 způsoby, jak rychle zastavit krvácení z nosu! Pomůže sprej nebo kostka ledu

21. března 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Krvácení z nosu párkrát za život zažije snad každý. Většinou nejde o nic vážného. Krevní žilky v nose jsou křehké a snadno tak dojde k jejich porušení. Nejefektivnější metodou, jak se zbavit krvácení z nosu, je stlačit si mírně nos a počkat. Jaké jsou další možnosti?

Tlak

Většina krvácení z nosu ustane po zhruba minutě nebo dvou. Nejúčinnější v takové situaci je stlačit si nos v bodě kousek pod kořenem a kousek nad nosními dírkami a mírně ho stlačovat po dobu zhruba deseti minut. Většina žilek, které jsou nejčastěji zodpovědné za krvácení z nosu, jsou totiž právě v oblasti pod kořenem.

Vyvarujte se však zaklánění hlavy. Záklon krvácení nezastaví, ale může způsobit, že vám krev místo z nosu poteče zevnitř do krku. Naopak se můžete mírně předklonit, aby volná krev z nosu lépe odtékala.

Nosní sprej

Možná vás to překvapí, ale v případě, že vás zrovna trápí krvácející noc, může vám pomoci nosní sprej. Podle odborného serveru MEDSCAPE totiž pomůže zastavit krvácení tím, že zúží žilky v nose. Tekutina se má nastříkat na tu stranu, která krvácí, a nejlepší je pak ještě nos nad nosními dírkami na pár minut slabě stlačit.

Led

Jedním z osvědčených způsobů je dát si na nos a na krk led, aby se zpomalil tok krve. Když se zpomalí tok, tělo může snáze vytvořit krevní sraženinu a zastavit krvácení, doporučil Michael Whitehead pro INSIDER.

Obalte kus látky nebo papírové utěrky kolem něčeho zledovatělého či mraženého a přiložte si to na krk nebo proti obličeji. Pokud si led přikládáte přímo na nos, buďte opatrní, abyste si neobnovili nebo nerozšířili zranění. Jakmile vás to bude nepříjemně studit, led sundejte.

Vysmrkání se

Další možností je pořádně se vysmrkat. To vyzkoušejte hlavně v případě, že jiné metody nepomáhají. “Zní to překvapivě, ale občas, když krvácení nepřestává, sraženina se vytvořila takovým způsobem, že žilku nechává otevřenou,” uvedla zdravotní odbornice Stephani Laing pro INSIDER. Když se v takovém případě silně vysmrkáte, můžete se špatně zformované sraženiny zbavit a tělo může následně vytvořit novou.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme