6 způsobů, jak pokožku ovlivňuje stres: Jak proti nim bojovat?

30. ledna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Pokud jste někdy měli nějaký kožní problém, nejspíš už dobře víte, že stres tyto potíže pouze zhoršuje. Kůže je největším lidským orgánem a nezřídka nám ukazuje to, co se děje hluboko pod ní. Naše pokožka je zkrátka odrazem toho, jak dobře se sami cítíme. A komunikuje s námi celou škálou nepříjemných příznaků!

Olejnatost a akné

Náhlý rozchod, stresy v práci, hádka s blízkým… Možná už se vám stalo, že jste v podobném období zaznamenali nějaké ty uhry. Podle vědců stres s akné úzce souvisí, a to hlavně u žen. Stres totiž ovlivňuje nervové signály z kůže, způsobuje nerovnováhu hormonů v těle a chemické reakce, které vedou ke zvýšené produkci mazu.

Na tyto potíže nejlépe fungují kosmetické prostředky s kyselinou salicylovou, která velmi efektivně čistí pokožku. Ovšem pozor, příliš mnoho této látky může kůži naopak vysušit.

Zánětlivost a přecitlivělost

Výsledkem přecitlivělé pokožky trpící na záněty může být množství potíží jako jsou kopřivka, ekzém, lupénka, růžovka nebo dermatitida. Studie dokazují, že stres prokazatelně zhoršuje schopnost kůže udržet se v rovnováze a může spustit i přehnané obranné reakce, které pak vyústí v autoimunitní problém.

Abyste zmírnili své potíže, je potřeba přesně diagnostikovat, co vás trápí. Růžovka se někdy může projevovat podobně jako akné a lupénka může vypadat podobně jako ekzém. Neváhejte proto vyhledat šikovného odborníka, který odhalí přesnou povahu vašich potíží a navrhne potom účinnou léčbu.

Pokud vás v životě něco konstantě trápí, trpíte úzkostí, nespavostí nebo podrážděností, měli byste se však detailně zaměřit i na to. Rozklíčujte původce svých psychických problémů a pokuste se svou situaci v rámci možností vyřešit. Jen tak se totiž může trvale zlepšit i stav vaší pokožky.

Spáleniny

Ať už jde o podráždění vlivem slunce nebo umělého záření například v soláriu, pokožka ho nesnáší úplně nejlépe. A ta oslabená, která chrání organismus sužovaný stresem, už vůbec ne.

Móda nám sice velí, abychom šli naproti pěknému opálení, uvnitř našeho těla však k místu vystavenému záření pospíchají krevní destičky, aby ho opravili, protože ho vnímají jako poškozené – a to pak způsobuje ony nevzhledné rudé skvrny na kůži. Přemíra ultrafialového záření navíc dlouhodobě způsobuje pigmentové skvrny, tmavé flíčky nebo dokonce rakovinu kůže.

Abyste se těmto následkům vyhnuli, nezapomínejte vždy na slunci používat dostatečně silný opalovací krém. A to i na krátkém výletě do teplých krajin či na sjezdovce za jasných dnů. Krásné opálení za tu cenu nestojí. Vašim buňkám pomůže proti poškození slunečním zářením i strava bohatá na vitamin C, jako jsou jahody nebo citrusové plody.

Šupinatý skalp, slabé nehty, řídnutí kštice

Stres se u každého projevuje jinak a u některých jedinců je to právě takto. Pokud jsou delší dobu vystaveni stresu, zaznamenají v oblasti vlasového porostu šupinatou vyrážku, loupání kůže či ztrátu vlasů. Postiženy mohou být i nehty, které ztrácejí na síle. Může se však jednat o konkrétní nemoc, jako je například jedna z forem ekzému.

Pokud však jiné problémy nemáte a prokazatelně trpíte stresem, možná si můžeme pomoci i sami. Vyvarujte se velmi horkých sprch, které by pokožku hlavy ještě více podráždily. Zkuste také svému dennímu režimu dodat více pravidelnosti, přidat zdravotní cvičení a konzumovat více zdravé stravy.

Vrásky

Pokud náš obličej dává často najevo určitou emoci, ta se do něj svým způsobem vryje a zůstane viditelná napořád. Ať už se jedná o “vrásky smíchu” kolem úst, vějířky kolem očí, rýhy u obočí nebo čárky na čele značící jeho časté vraštění, obličej na nás po letech prozradí hodně.

A jak proti tomu bojovat? Existuje něco, čemu se říká obličejová jóga nebo také obličejová gymnastika. Spočívá v jednoduchém zapojování a procvičování obličejových svalů, které používáme každý den. Soustředí se hlavně na čelist, obočí nebo čelo, které často necháme ztuhnout, aniž bychom si to vlastně uvědomovali. Internet je plný snadných  cviků, které můžete zkoušet prakticky při jakékoli další činnosti.

Tenká, citlivá pokožka

V případech nadměrně vysoké hladiny “stresového hormonu” kortizolu v těle se může pokožka ztenčit a zeslábnout. Kortizol totiž způsobuje rozpad kožních proteinů, následkem čehož se kůže jeví až papírově tenká. Nejčastěji to můžeme pozorovat u tzv. Cushingova syndromu.

Mezi další příznaky tohoto hormonálního onemocnění patří intolerance glukózy, svalová slabost a oslabený imunitní systém (ten se projevuje třeba vyšším množstvím zánětů a delším hojením). Pokud máte pocit, že by se mohlo jednat o váš případ, určitě se obraťte na svého lékaře.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme