Alena Zárybnická: Užijte si dovolenou za každého počasí! Jinou radu vám dát nemohu

3. července 2022·Životní styl·Iva Pavlousková

Alena Zárybnická, Honza Dědek, foto: Frekvence 1

Meteoroložka, moderátorka a dnes i spisovatelka Alena Zárybnická byla hostem Press klubu Frekvence 1 s Honzou Dědkem. Spolu probrali její novou knihu Alpami na kole 2, jak se dostala k předpovědi počasí i jak se tento obor za 20 let změnil.

Alena Zárybnická nedávno vydala knihu Alpami na kole 2.Alpy jsou krásná lokalita, hory mám obecně ráda. Pro mě je daleko důležitější, než jakým způsobem a za jak dlouho se na kopec dostanu, co z něho nakonec vidím,uvedla svoji knihu na začátek rozhovoru pro Frekvenci 1. Na kole jezdí hlavně kvůli zážitkům, ne aby jenom podávala sportovní výkony. Nestydí se proto ani za to, že někdy kolo vynese nebo vytlačí do kopce. Navíc v jejích milovaných Alpách je spousta údolí, kde se dá jezdit po rovině. Kniha je proto podle ní určená pro všechny zájemce. „Je tam vždy i meteorologické okénko, protože to by mi svatý Petr, se kterým se snažím mít dobré vztahy, neodpustil, kdybych na meteorologii zapomněla,řekla se smíchem známá rosnička. V těchto okénkách zmiňuje specifika počasí, která se v dané oblasti mohou objevovat.

 V meteorologii pracuje Alena Zárybnická již nějakých 25 – 30 let. Její práce ji stále moc baví, což podle ní po tolika letech může říct už jenom málokdo. Velkou motivací je, když jí předpověď počasí vyjde, což bohužel není pokaždé. „Vyrůstala jsem na letišti, pochopila jsem, pokud chci kolektivu na letišti pomoci a nejsem muž, tak jediná šance je v meteorologii,“ vysvětlila, jak se dostala v předpovědi počasí. Pro ženu je prý daleko jednodušší sednout si k mapám, než opravovat motor nebo motat lano, a všechny ohromit předpovědí, jak bude zítra. K tomuto závěru došla už ve 13 letech. „Byla jsem urputná a vytrvalá. Tvrdím, že první dva roky si na Matfyzu musíte vysedět, když nemáte talent, který já jsem neměla,“ vzpomínala na studijní léta a dodala: „Zpětně to hodnotím jako nejlepší investici do sebe nebo vlastního vzdělání, kterou jsem kdy udělala.“ Když přežila první dva roky, které jsou identické pro všechny fyziky, tak si užila tři nádherné roky, které se již týkaly jejího studijního oboru.

Dneska jsou podle Aleny Zárybnické předpovědi počasí sice přesnější, ale na druhou stranu jsou daleko více podrobovány kontrole. „Máme daleko větší reprezentativní vzorce chybných předpovědí, které nás mohou zpětně zdokonalovat,“ doplnila. Na grafech Českého meteorologického ústavu zjistila, že kvalita předpovědi na 1. den před 20 lety dnes odpovídá předpovědi na 5. den. Což je velmi výrazný posun vpřed. „Mojí oblíbenou aplikací na předpověď počasí je švýcarská Meteoblue, která sdružuje několik meteorologických modelů a rovnou jednoduše dává nahlédnout na pravděpodobnost výsledků,“ prozradila. Pokud se modely shodují, tak je předpověď velmi pravděpodobná. Výhodou je, že se nejen dozví, jaké počasí má být, ale i s jakou pravděpodobností má počítat s prognózou.

„Když si vezmete dovolenou na celé léto, tak vám mohu alespoň pár hezkých dnů slíbit,“ odpověděla se smíchem na dotaz Honzy Dědka, kdy si má vzít letos dovolenou. Neexistuje jednotný mustr, kdy si vzít v létě týden dovolené. Jediná rada podle ní proto zní: „Užijte si dovolenou za každého počasí.“

Životní styl - další články

Doporučujeme