Teplotní výkyvy k zářijovému počasí patří. Příští týden bude tepleji, nad 20 stupňů už ale nepůjdeme, říká Honsová

19. září 2022·Životní styl·Barbora Turková·Luboš Procházka

Meteoroložka Dagmar Honsová (Foto: Frekvence 1)

Máme za sebou velmi chladný víkend, který mnohým připomněl spíše počasí na konci října než v polovině září. Jaké bylo léto v České republice a proč se zapíše do historie? A jaký nás čeká podzim? V Press klubu odpovídala meteoroložka Dagmar Honsová.

Ještě minulý víkend a část minulého týdne jsme si užívali krásné babí léto. Uplynulý víkend nás ale všechny přesvědčil, že podzim klepe na dveře. „Od severozápadu k nám pronikal studený a vlhký vzduch. Bylo hodně oblačnosti a hodně srážek. Teploty byly hodně podprůměrné, skoro jako by byl konec října. V ranních minimech v nížinách klesaly teploty pod 10 stupňů a odpoledne byly zhruba 15 stupňů. Pocitová teplota ale byla výrazně nižší kvůli větru,” popisuje Honsová. Není to ale nic neobvyklého, takhle radikálně přišel podzim i loni v září. „Tenkrát se to lámalo 18. září, kdy přišlo výrazné ochlazení, a následně přišel rychlý nárůst teplého vzduchu. Teplotní výkyvy k zářijovému počasí patří.

V druhé polovině tohoto týdne by se prý mělo vrátit pozdní léto. „Zhruba do středy budou teploty do 15 stupňů, v horských oblastech by se nám měly objevit i první sněhové vločky. V příští týdnu v pátek 23. září startuje astronomický podzim. Teploty půjdou trochu nahoru a začátek podzimu bude teplejší než uplynulý týden. Bude to spíš okolo 20 stupňů, nad už nepůjdeme. Sice o víkendu bude výrazně tepleji než teď, ale deštník bych si u sebe nechávala. Přeháňky vyloučené nejsou,” dává vyhlídky Honsová.

Páté nejteplejší léto od roku 1775

Když se podíváme na zářijové pranostiky, říká se, že pokud jsou v září bouřky, tak bude prosinec bohatý na sníh. „Minulý týden se u nás dokonce objevily supercely. Nejideálnější je, když se podíváme na sezónní výhledy počasí, které počítají velká evropská a americká centra, a která se snaží postihnou odchylku od dlouhodobého normálu. I tady je úspěšnost předpovědi poměrně nízká,” říká meteoroložka. Podle ní bylo letošní léto teplejší než to loňské. Dokonce bylo páté nejteplejší podle měření z pražského Klementina od roku 1775. Průměrně bylo 22,5 stupňů. „Z meteorologického hlediska mám ráda jakýkoliv extrém, letošní léto jsem si tak velmi užila. Kdyby každé léto přineslo tolik extrémů jako to letošní, byla bych spokojená,” usmívá se Honsová.

Meteoroložka přiznává, že jsme se během léta často setkávali s povodňovými stavy. Mnohým se tak možná vrátil srpen 2002, kdy Českou republiku zasáhly silné povodně. „Byly to vydatné srážky nebo tzv. bleskové povodně z přívalových srážek. Intenzivně pršelo všude po republice, tyto srážky jsou zde klasické,” vysvětluje Honsová. Sama si vzpomněla nejen na povodně před 20 lety, ale i na povodně v roce 1997 na Moravě. „Byl mezi nimi obrovský rozdíl, co se týče vybavenosti a informovanosti lidí. Teď jsme o dalších dvacet let moudřejší, i když přírodě nikdy neporučíme.”

Životní styl - další články

Doporučujeme