Designéři se shodují: Tohle jsou nejčastější chyby při zařizování koupelen

10. ledna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Ne každý se při stavbě nebo rekonstrukci obrací na designéry. Pokud jde navíc o něco tak jednoduchého, jako je koupelna, máme často pocit, že si ji zvládneme rozvrhnout sami. Laik ale může udělat celou kupu chyb, na které přijde až během používání. Server INSIDER se obrátil na profesionální designéry, aby sestavili seznam nejčastějších omylů.

Špatně řešený úložný prostor

Pokud při zařizování koupelny dostatečně nepromyslíte praktické úložné prostory, mohou se vám v ní brzy začít kupit věci. Pořádně promyslete, jaké všechny věci potřebujete v koupelně mít, kde je nejčastěji používáte, jak často je budete vyndavat a podle toho si určete, kde bude mít která věc své místo.

Nahromaděné kosmetické prostředky, hygienické pomůcky a další věci nejen, že nevypadají dobře, ale stávají se také noční můrou pokaždé, když koupelnu potřebujete kompletně umýt.

Zdroj: Shutterstock

Nízké toalety a vysoké vany

Řada lidí si při vybavování koupelny omylem umístí toaletu příliš nízko, nebo si naopak pořídí příliš vysokou vanu. To může být ale velmi nepraktické a bude vám to ztěžovat život každý den. Nízké toalety a vysoké vany způsobují potíže hlavně starším členům domácnosti nebo hostům, a mohou vést dokonce i ke smrtelné nehodě v případě nepozornosti.

Zdroj: Shutterstock

Malá zrcadla

Možná vás to překvapí, ale mezi nejčastější chyby se řadí i nevhodná zrcadla. Takové, které je příliš krátké, totiž opticky zmenší váš prostor, a navíc vás čas od času donutí se před ním kroutit do nejrůznějších úhlů, abyste zahlédli všechno, co potřebujete.

Pokud máte dostatek finančních prostředků i prostoru, doporučují bytoví stylisté zrcadlo ideálně až ke stropu. V malé místnosti udělá úplné zázraky.

Zdroj: Shutterstock

Špatný rozměr sprchových závěsů

Nevhodný rozměr sprchového závěsu dokáže pořádně pokazit dojem z celé místnosti. Možná se vám to zdá jako maličkost, ale věřte, že to příchozího praští do očí hned při vstupu. Příliš krátký nebo naopak příliš dlouhý závěs navíc vadí i z praktické stránky.

Nikdo přece nechce, aby se mu při sprchování krabatil u nohou příliš dlouhý závěs, který špatně vysychá a velmi brzy ztrácí pěkný vzhled. Pokud je naopak příliš krátký, zakryje sice vaše tělo před příchozími, před vodou už ale vaši koupelnu neuchrání.

Zdroj: Shutterstock

Osvětlení

Každá koupelna by měla mít několik různých zdrojů světla, z nichž jeden by měl svítit přímo do sprchy. Nikdo se totiž nechce sprchovat potmě. Řada lidí spoléhá na hlavní osvětlení, to ale nemusí stačit – a zjistíte to až v momentě, kdy budete mžourat ve sprše. Obzvlášť tmavé mohou být takové sprchové kouty, které mají tmavý závěs, nebo které nejsou v blízkosti žádného okna.

Zdroj: Shutterstock

Různé styly

V neposlední řadě bývá častou chybou i nesoulad mezi použitými styly. Je sice báječné, že se vám podařilo ve slevě získat super zrcadlo, ale pokud bude stylově odporovat dlaždičkám, může vás brzy začít pořádně dráždit. Předělat koupelnu přitom stojí nemalé peníze, ideální je proto navrhnout ji tak, abyste na ni nemuseli sáhnout ještě hodně dlouho.

Stylisté přitom nedoporučují ani veselou hru s barvami, která do koupelny umístí příliš mnoho různých tónů. Na řadu lidí to totiž může působit značně rušivě. V koupelně většinou chceme mít klid, chceme si na chvíli vydechnout a trochu relaxovat. Myslete na to, když budete přemýšlet nad její barevností.

Foto: Shutterstock

Lesklé podlahy

Jsou sice krásné a vypadají vznešeně, ultrahladké povrchy ale nejsou do koupelny tou nejlepší volbou. Bývají totiž dost kluzké již samy o sobě, nemluvě o tom, když se namočí. Mnohem praktičtější jsou matné nebo drsné dlaždičky, které tolik nekloužou. Pokud už máte hladkou podlahu, zkuste na ni v nejpoužívanějších místech umístit omyvatelné koberečky.

Foto: Shutterstock

Životní styl - další články

Doporučujeme