Dnes je těžké nepropadat úzkostem. Jak se jich můžete zbavit?

16. března 2022·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Profimedia)

Po tom všem, co jsme si za poslední dva roky prožili. Nálady a emoce nám lítaly zleva doprava. Těšili jsme se, že se vše pomalu obrátí k lepšímu. Jenže opak je pravdou a my máme další důvod propadat depresím a úzkostným stavům. Jak se z toho nezbláznit? Jak jim nepodlehnout? Jak se jich pokusit zbavit? S tím nám poradí web Pro ženy.

Jak se dá úzkostný stav poznat?

Úzkost je něco zcela jiného než strach. Rozdíl mezi nimi je snadný. Strach vychází z konkrétní hrozby, zatímco úzkost reaguje na neurčitou hrozbu a vychází z pocitu ohrožení. Fyzickými příznaky je bušení srdce, třes, blednutí, pocení, průjem či nespavost. Úzkost se pak může změnit v panickou ataku.

Jak tyto pocity můžeme překonat?

Úplně nejlepší by bylo, kdybyste se mohli vyhnout všemu, co ve vás úzkost vyvolává. Snažte se příliš nečíst negativní a stresující zprávy. Pokud nebudete dělat celý den nic jiného, než že budete pročítat jednu špatnou zprávu za druhou, vaší psychice to rozhodně nepomůže.

Co dělat, když vás úzkost přece jenom přepadne?

ZHLUBOKA DÝCHEJTE

Pokud vás přepadne úzkost, začněte zhluboka dýchat a před každým nádechem zadržte na chvilku dech. Tohle dělejte, dokud vás svíravý pocit nepřejde. Rozhodně nesahejte v takových chvílích po alkoholu. Možná vám to na chvíli pomůže, po chvíli se ale úzkost ještě prohloubí.

NEBOJTE SE O TOM MLUVIT

Pokud vás z ničeho nic přepadne úzkost, zkuste se zamyslet nad tím, co ji vyvolalo. Zkuste o tom nahlas mluvit a přijít na příčinu. Pokud ji zjistíte, budete mít šanci s tím nějak pracovat.

PROMLUVTE SI S ODBORNÍKEM

Nemusíte hned volat psychologa nebo psychiatra. S úzkostnými stavy vám může pomoci i praktický lékař. Svěřte se mu a on už vám poradí, co dělat dál, aby jste se úzkosti zbavili.

Životní styl - další články

Doporučujeme