Dominika Reslerová: Otevřít si vlastní kadeřnický salón stojí hodně času, úsilí a financí. Už to není jen o vlasech

28. prosince 2022·Životní styl·Barbora Turková

Dominika Reslerová (Zdroj: Frekvence 1)

Jak se pozná dobrý kadeřník? A je lepší, aby začínající kadeřník měl vlastní salón nebo šel pracovat do jiného? Odpovědi přináší přední česká kadeřnice Dominika Reslerová, která byla hostem podcastu Mezi čtyřma očima. Ten si můžete na platformě Youradio Talk.

Patří mezi nejznámější české kadeřnice. Sama ale přiznává, že dříve se svým vlasům nevěnovala tolik, jako dnes. „Když jsem dělala kadeřnici od pondělí do pátku, tak na to nebyl čas. Teď se věnuji i edukaci o péči s a snažím se řídit vlastními pravidly. Vlasy si myji častěji, co páté mytí jim dávám hloubkovou kůru, což je většinou maska, která se dostane hlouběji do vlasu, není to povrchová záležitost. To vyžadují vlasy, které jsou chemicky nebo mechanicky poškozené. Důležitá je i pravidelná návštěva kadeřníka. Uvědomuji si, že jdu po vlasové stránce spoustě lidem příkladem, proto se snažím jim ukázat různé možnosti,” vysvětluje Dominika Reslerová důvod, proč má na každý vlasový segment jiného kadeřníka. „Není to jen o tom přijít jednou za čas ke kadeřníkovi a nechat si tam něco udělat. Lidé to mohou spojit i s příjemnou záležitostí, jako je třeba vlasové spa, aby to nebyla jen ta nutná rutina, ale měli to i rádi.”

Poznat dobré kadeřníka není jen tak. „Pokud mu na základě nějaké preference zavoláte a chcete se k němu objednat, tak by si vás měl nejprve pozvat na konzultaci. Ta by měla být bezplatná a probíhat by měla alespoň hodinu. Dozvíte se tam, jaký bude jeho postup práce, ale i jak o vlasy pečovat, starat se o ně nebo jaké používat produkty. Všichni si myslíme, že víme, jak si mýt vlasy, ale vlastně to nevíme. Pak vznikají problémy, jako jsou třeba lupy,” doporučuje kadeřnice, která sama takové konzultace dělá. „Klient se vždycky vrátí, protože mi pak říká, že jsem mu pomohla s problémem. Většina kadeřníků na to nemá čas, já si ale myslím, že dobrý kadeřník by si na to čas najít měl. Klient se mu vždycky bude vracet.

Nosit se dá všechno, záleží na vkusu

Od svých klientů vyžaduje Reslerová upřímný názor. „Neurazí mě, když mi někdo řekne, že se mu účes nelíbí. Zakládám si na tom, aby vztah s mým klientem byl dlouhodobý. Kdyby byl nespokojený a já se mu snažila tvrdit, že je to krása, tak se zřejmě už nikdy nevrátí a nedá mi pak dobrou recenzi. Když dotyčný nebyl spokojený a řekl mi to, tak jsme se dostali k nějaké opravě a on se pak vrátil. Věděl, že mu vyjdu vstříc a že mu naslouchám,” myslí si Reslerová. Ta čerstvě vystudovaným kadeřníkům doporučuje první roky jít pracovat do nějakého salonu. „Učební osnovy nejsou natolik kompetentní, aby kadeřník vylezl jako naplno hotový. Pro začátečníka je lepší pracovat v salónu, kde je více kadeřníků, od kterých toho může odkoukat. Pak si může otevřít vlastní, ale je to riziko v tom, že to stojí hodně peněz, času a úsilí.Už to není jen o tom, že děláte vlasy, ale musíte si dělat účetnictví, marketing nebo si po sobě večer uklidit. Já sama vlastní salón nemám a obdivuji každého majitele, protože si to nedovedu představit,” popisuje kadeřnice, která společně se svým šéfem založila vlastní akademii. Zde učí kadeřníky třeba i to, jak si nastavit cenu své práce.

Dříve se říkalo, že čím častěji si člověk myje hlavu, tím si je ničí. To je podle Reslerová špatně. „Vlasy by se měly mýt tak často, jak to člověk potřebuje. Vlasová pokožka je citlivější než pokožka na obličeji. Je možné, že nějaký problém nastane v budoucnu. Doporučuji vlasy a vlasovou pokožku udržovat vždy čistou,” radí. Podle ní je dnes moderní prakticky všechno. „Záleží na vkusu, protože se dá nosit všechno a jen se to v průběhu let upravuje. Trendy je mikádo, krátký střih, klasický melír, nebarvené vlasy nebo třeba balayage,” myslí si kadeřnice Dominika Reslerová. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Životní styl - další články

Doporučujeme