Ideální nábytek pro školáky? Víme, jak ho vybírat!

28. srpna 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Široká nabídka vybavení studentských pokojů bývá bez odborné rady často matoucí. Jak vybrat vhodný stůl a židli pro školáka? Dozvíte se i to, co může nevhodně zvolený nábytek vašemu pilnému žáčkovi udělat se zády i pozorností.

Rostoucí nábytek vydrží déle a méně bolí záda

 Nábytek vybírejte pokud možno nastavitelný, rostoucí, říká na Frekvenci 1 fyzioterapeutka Petra Pitermannová z Kliniky rehabilitačního lékařství.

 

Jak správně nastavit židli i stůl

Židli nastavte do takové výšky, aby dítě dosáhlo nohama na zem. Jeho nohy by měly svírat otevřený úhel a to jak v kolenních,  tak kyčelních kloubech, „kolena by neměla být příliš vysoko ani by neměly být utlačovány stehenní svaly pod koleny,“ dodává Petra Pitermannová.

Stůl volte pokud možno nejen výškově nastavitelný, ale i s možností naklonění pracovní plochy. Výšku stolu nastavte podle dítěte sedícího na židli. Nechte dítě opřít předloktím o pracovní plochu; dítě se nesmí hrbit a zároveň nesmí zvedat ramena směrem k uším. Ideální je pracovní plocha sešikmená, která přirozeně brání předsouvání brady dopředu.

 

 

Důležitý je pohyb

 Kontrolujte dobu, kterou vaše dítě tráví u stolu. Ať už má před sebou počítač, knihu nebo domácí úkoly, vždy myslete na jeho zdravý vývoj. Jeho nedílnou součástí je totiž pohyb! Žádné dítě by nemělo u stolu trávit delší čas než 45 minut. Pro zdravý vývoj svalů i kloubů je pohyb naprosto nezbytný. Proběhnout se, protáhnout a teprve pak pokračovat v práci, jak radil už Jan Amos Komenský.

 

Zlobí vaše dítě ve škole? Možná za to může špatný nábytek!

Speciální pozornost volbě nábytku by měli věnovat nejen rodiče, ale i školská zařízení. Špatný posed vede k vadnému držení těla v dospělosti, poškozuje vnitřní orgány, ale může být i příčinou špatného soustředění. Dítě, které špatně sedí se vrtí,  často zlobí a vyrušuje. Učitel ho napomíná adítě je ve stresu. Nosí špatné známky. A dostáváme se do začarovaného kruhu. Protože stres opět vede ke špatnému držení těla.“ dodává pro Frekvenci 1 fyzioterapeutka Petra Pitermannová.

Životní styl - další články

Doporučujeme