Influencerka se snaží znormalizovat akné. Nemusíte se skrývat, vzkazuje všem s pupínky

1. února 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Sofia Grahn. Foto: Instagram / isofiagrahn

Asi každý z nás má něco, na co není úplně hrdý a rád by to změnil. Současný trend ale velí přijmout se takové, jací jsme - a mít se rádi i se svými nedostatky. Že někdo na sociálních sítích ukazuje nějaký ten špíček, to už dnes nikoho nepřekvapí. Sofia Graham se ovšem snaží znormalizovat akné. "Už mě nebaví se skrývat," stýská si. 

Sofia Grahn (26) ze Švédska začala poprvé trpět s kožními problémy jako náctiletá. “Netrápilo mě to,” uvedla mladá Švédka pro server Metro.co.uk.“Říkali mi, že je to normální a že z toho vyrostu. Předpokládala jsem, že to samo přejde, a taky přešlo,” popsala.

View this post on Instagram

A post shared by Sofia Grahn (@isofiagrahn)

Antikoncepce a stres z vysoké

Pak se jí ale problémy nečekaně vrátily a v roce 2018 se jí rozvinulo vážné akné. “Ovlivnilo to mé psychické zdraví v takové míře, jako do té doby nic,” vzpomíná. Tentokrát šlo o cystické akné, kterého bývá obtížnější se zbavit. “Spojovala jsem to s antikoncepcí, kterou jsem brala, a stresem z vysoké školy,” popsala Sofia. Ta během let vyzkoušela různé druhy léčby, řada z nich ale byla neefektivní nebo způsobovala vážné vedlejší účinky.

Akné výrazně ovlivnilo Sofiino sebevědomí. “Cítila jsem se velmi osaměle. Hrozně jsem potřebovala podporu od někoho, kdo je na tom stejně jako já, kdo by rozuměl mým pocitům,” vzpomíná na těžké časy.

To se jí nakonec podařilo díky internetu. Právě online komunita lidí trpících akné nakonec pomohla Sofii opět najít sebevědomí a inspirovala ji, aby se o to samé pro ostatní pokusila také ona.

Foto: Instagram / isofiagrahn

Životní styl - další články

Doporučujeme